19 Je lijf mag er zijn 

Thema: stoppen met snacken

Stoppen met snacken gaat makkelijker als je je goed voelt. Daar hebben we het eerder over gehad. Vandaag gaat het over je goed voelen over je lijf. Dat begint met accepteren hoe je eruitziet. Dat is niet makkelijk in een wereld waarin we elkaars uiterlijk constant becommentariëren. Je kunt er wel zelf mee stoppen. Geef dus geen commentaar op hoe anderen eruitzien en bekritiseer vooral ook niet je eigen uiterlijk. 

Focus iedere dag op waar je trek in hebt en wat je, ook nadat je het hebt gegeten, een goed gevoel geeft. Niet alles hoeft biologisch, glutenvrij en zonder suiker te zijn. Je kunt ook wel eens iets minder gezonds eten, zoals gefrituurde artisjok, omdat je het lekker vindt en het er mooi uit ziet. Wat helpt is om naar nieuwe recepten te zoeken en dingen op een andere manier klaar te maken dan je gewend bent. Zo ontwikkel je je smaak en vermogen tot combineren. Maak van je eten een kunstwerk, het oog wil ook wat!

Opdracht: positief lichaamsbeeld

Om een positief lichaamsbeeld te ontwikkelen, helpt het om stil te staan bij onderdelen van je lichaam waar je je goed over voelt. Je haar, je neus, je tanden, je voeten, het kan van alles zijn. Je hoeft het niet mooi te vinden, als je je er maar goed over voelt. Bijvoorbeeld omdat je goed kunt zien, horen, proeven, of lopen. 

Maak nu een lijstje van de dingen die je tevredenstellen over je lichaam. Je kunt ook een tekening maken van je lichaam en de delen waar je tevreden over bent inkleuren. Of je zet er een smiley bij. Plak de tekening op de koelkast, scan hem en gebruik hem als achtergrond voor je smartphone: je bent goed zoals je bent. 

Meer lezen

Hoofdstuk 13 van ‘Stoppen met snacken’, p. 111 – 117 gaat over Aiko, die last had van een heel negatief lichaams- en zelfbeeld. Voor de spiegel gezeten vertelt ze wat ze vreselijk aan zichzelf vindt. Uiteindelijk lukt het haar een paar positieve dingen over zichzelf t/e zeggen, namelijk dat ze lief, zorgzaam en ambitieus is. Maar iets positiefs over haar lijf? Ze krijgt het haar strot niet uit. Uiteindelijk geeft ze aan dat haar benen wel mooi zijn. Die zijn een ongeschonden stukje, die mogen er zijn. 


© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.