20 Mentale kracht versterken

Thema: stoppen met snacken

Natuurlijk is het balen als je je best doet om minder te snacken en toch niet afvalt. En het is ook balen als je je voorneemt om niet of minder te snacken en je het toch weer doet. Maar het goede nieuws is dat dit soort frustraties je kunnen helpen om sterker te worden. Het gaat dan niet om meer spierkracht, maar om mentaal sterker in je schoenen te staan. Dus te weten wat je wilt en daar ook echt voor te gaan. Dat is waar het vandaag om gaat en dat doe je door gebruik te maken van je creativiteit – en die heb je, ook als je denkt dat je het niet hebt. 

Oefening
  1. Maak een top 5 van kleine frustratie momenten. Zoals de mokkaboontjes die je bij je latte krijgt, en moet laten liggen omdat je nu met je challenge bezig bent. Of dat kokoskoekje dat je bij de thee krijgt. Of dat schaaltje met gratis proefblokjes kaas bij de supermarkt. Of een vriend of vriendin die er niet aan denkt dat je met deze challenge bezig bent en voorstelt om even iets lekkers bij de bakker te halen. 

Hoe zorg je ervoor dat je toch niet voor de bijl gaat?

  • Bedenk vijf goede eigenschappen die je hebt, of die je graag zou willen hebben. Om het makkelijker te maken. Kun je er een spelletje van maken: bedenk 5 goede eigenschappen die allemaal met dezelfde letter beginnen, zoals met een A (avontuurlijk, aandachtig, authentiek, attent, alert), of een V (vriendelijk, vlot, vurig, vrolijk, verbindend). 
  • Haal een van die vijf frustrerende momenten voor de geest en bedenk drie manieren waarop je hierop kunt reageren vanuit bijvoorbeeld de A-eigenschap. Vanuit aardig bijvoorbeeld: dat je een leuk gesprek had met je vriendin en lekker hebt gelachen.
Verder lezen 

Zie de oefening Silver Lining in ‘Stoppen met snacken’ p. 24, 25, 26.


© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.