25 Perfectionisme

Thema: stoppen met snacken

Stel je hoge eisen aan jezelf en tel je eigenlijk alleen maar mee als alles perfect is? Denk je dat je een loser bent als alles niet volgens je verwachtingen verloopt en is dit dan een reden om extra te snacken en nog meer in de put te raken? In de Broadway-opera Lady in the dark, van Kurt Weill zie je de hoofpersoon Liza als jong kind. Haar ouders staan om haar heen en zowel vader als moeder zeggen dat ze lelijk is en niet op haar mooie moeder lijkt. De liefde van haar ouders is voorwaardelijk, als ze maar presteert, is ze oké. Onvoorwaardelijke acceptatie is dat je oké bent, omdat jij het bent. Je hoeft er niet heel leuk uit te zien om geaccepteerd te worden. Later, als hoofdredacteur van modeblad Allure, probeert Liza alles in de hand te houden, te controleren en heeft woede-uitbarstingen als iets niet goed gaat. Helemaal gefrustreerd gooit ze een presse-papier naar haar assistent, die het gelukkig handig opvangt. 

Als je de lat hoog legt voor jezelf, doe je dat meestal ook voor anderen. Je bent kritisch en je collega’s of huisgenoten vinden je een controlfreak. 

Wat belangrijk is dat je onderscheid maakt in wat echt perfect moet en wat niet, wat oké is als het goed genoeg is. Je hoeft geen enorme sloddervos te worden thuis of in je werk de deadlines te negeren. Maar je kunt wel leren jezelf minder onder druk te zetten en meer oog te hebben voor je diepere behoeften. Het is een lastige opdracht in deze tijd, waarin aan iedereen hoge eisen wordt gesteld. We leven in een prestatiemaatschappij. De tol die het eist wordt ook duidelijk: meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en een op de zes heeft last van stress-en burn-outklachten. Die twee hebben met elkaar te maken; een verhoogd niveau van het stresshormoon cortisol zorgt ervoor dat je dik wordt. 

Opdracht

Maak eens een lijst van de gebieden waar je de lat echt te hoog legt en probeer je voor te stellen hoe je leven eruit zou zien zonder die druk op jezelf. En wat gebeurt er als er eens iets misgaat? Vergaat de wereld dan? Welnee, het levert misschien nog wel een mooie anekdote op die je met plezier doorvertelt. 

Vraag eens aan familie of goede vrienden of zij vinden dat je soms jezelf overvraagt. En wat hun advies aan jou is. Misschien is het ook leuk om uit te wisselen hoe ze zelf met perfectionisme omgaan en hoe zij zichzelf minder onder druk zetten. 

Meer lezen

Stoppen met snacken, p. 107 – 110; hier wordt beschreven hoe je de lat minder hoog legt door meer intuïtief te eten. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.