26 Relatiestress

Thema: stoppen met snacken

Heel goed dat je het al zo lang volhoudt niet meer te snacken, maar hoe is het voor je omgeving dat je niet meer gezellig meedoet aan de borrel? Dat je niet meer samen met je partner iets lekkers halen bij de koffie? Natuurlijk geef je de ander alle ruimte om te snacken, maar voor hem of haar is het meestal niet zo leuk als je niet meedoet. Waar het om gaat is hoe je jezelf ziet in relatie tot de ander. Dat je eigen behoeftes en verlangens net zo belangrijk zijn als die van een ander. 

Feedback geven

Voor jezelf opkomen betekent dat je duidelijk maakt wat je zelf wilt, zonder de ander af te vallen. Hoe geef je bijvoorbeeld feedback als iemand je voor de zoveelste keer vraagt of je iets lekkers wilt, terwijl hij of zij weet dat je met de 30 dagen challenge bezig bent. Als de relatie met de ander veilig genoeg is, kun je feedback geven volgens de 4 G-methode. Dat is een beproefde methode om je doel te bereiken, bij je eigen gevoel te blijven en de relatie met de ander goed te houden. Het houdt in dat je voor jezelf duidelijk maakt wat je waarneemt (Gebeurtenis), wat je daarbij voelt (Gevoel), wat dat gevoel je doet (Gevolg) en, tot slot, het belangrijkste, wat je zelf wilt bereiken (Gewenst). 

Stel je hebt een vriend Bob. Bob wil heel graag met je een biertje drinken met een bittergarnituur erbij. Jou komt dat niet uit, want je doet deze challenge en je wilt gewoon even niet drinken en geen vette hap. Bob vindt je flauw, een spelbreker en dringt aan. 

Wat doe je dan? 

  • Gebeurtenis: Bob dringt aan. 
  • Gevoel: beklemd. 
  • Gevolg: je trekt je terug. 
  • Gewenst: steun van Bob voor de challenge in plaats van je onder druk zetten. 

De vraag is dan: hoe krijg je toch voor elkaar wat je zelf graag wilt? Het gaat er dan om dat je je niet door je emotie laat leiden, maar door het doel dat je wilt bereiken. Daarvoor is het nodig dat je je wel bewust bent van het gevoel dat een bepaalde situatie bij je oproept. 

In dit geval zou je tegen Bob kunnen zeggen: ‘ik ga graag een keer met je iets drinken. Maar nu even niet, want ik doe nog een paar dagen m’n challenge. Zullen we voor volgende week afspreken?’ Of je gaat wel, omdat je er zin in hebt en houdt het bijvoorbeeld bij alcoholvrij en geen snack erbij. 

Opdracht 

Oefen jezelf in het toepassen van de 4G-methode. Het hoeft niet altijd om conflicten te gaan. Waar het om gaat is dat je je bewust wordt van je eigen emotionele reactie, die te relativeren door aan je doel te denken, en vervolgens je eigen doel te bereiken. 

Mocht je vandaag geen relatiestress ervaren, dan kun je altijd met een collega of goede relatie iets bespreken, wat je voorheen niet hebt durven uitspreken. Bijvoorbeeld een situatie waarin je graag meer steun krijgt. 

Verder lezen

Zie hoofdstuk 14 van ‘Stoppen met snacken’, p 121 – 124. Lees het voorbeeld door van Alissa en Herman en bedenk hoe je zelf daarmee om zou gaan. Misschien heb je iets dergelijks meegemaakt. Deel het eventueel op www.stoppenmetsnacken.nl


© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.