27 Cruise control voor je gewicht

Thema: stoppen met snacken

Hoe heerlijk is het als je niet met je gewicht hoeft bezig te zijn. Sommigen zijn al hun hele leven aan het diëten. Je kunt dat loslaten als je je op goede gewoontes richt waar je eigenlijk niet meer over hoeft na te denken en waar geen wilskracht voor nodig is. Je kunt je dag bijvoorbeeld beginnen met de Maui-gewoonte. Op het eiland Maui (Hawaii) kreeg psycholoog Fogg, auteur van Kleine gewoontes, op zijn verjaardag een kaartje met de tekst ‘Every day is a gift’. Die spreuk bracht hem op het idee, om voortaan iedere dag te beginnen met die spreuk. Het werkt zo. 

Zodra je ’s ochtends je voeten op de grond zet, zeg je tegen jezelf: ‘Vandaag wordt het een geweldige dag.’ Het klinkt misschien suf, maar het werkt goed. Het idee van een geweldige dag geeft je een goed gevoel en zin om iets leuks te doen. En de grap is, dat als je eenmaal de simpele volgorde van opstaan, en dan die zin voor jezelf zeggen hebt toegepast, dat het daarna vanzelf gaat. Op die manier kun je gemakkelijk nieuwe gewoontes aanleren. 

Het moet om iets eenvoudigs gaan, wat binnen je vermogen ligt en wel invloed heeft. 

Veranker een nieuwe gewoonte, maak gebruik van de formule: ‘Nadat ik…, zal ik…’. Bijvoorbeeld: nadat ik gedoucht heb, doe ik twee minuten een buikspieroefening. En je kiest op internet een simpele buikspieroefening uit. Op happyhealthy.nl vind je de beste buikspieroefeningen, met daarbij ook info over hoeveel buikspieren je eigenlijk wel niet hebt (wow, je hebt er vier!)

Het is ook niet verkeerd om jezelf te complimenteren als je een goed voornemen hebt uitgevoerd. Je kunt dan ‘goed gedaan’ tegen jezelf zeggen. Of steek je duim in de lucht, klap in je handen van blijdschap, glimlach en zeg in jezelf ‘Jippie’ of zoiets. Je maakt dan wat extra dopamine aan en dat helpt je het gedrag te herinneren. Met de aanmaak van dopamine legt het brein de koppeling vast tussen het gedrag en een goed gevoel. Is die koppeling sterk, dan is een goede gewoonte in een paar dagen gevormd en bestuurt je als een soort cruise control. Wel varieert het per persoon hoe snel je een goede gewoonte aanleert. Gemiddeld duurt het 66 dagen, dus geef jezelf even de tijd!

Oefening

Maak een lijst met ongeveer twintig nieuwe gewoontes. Bijvoorbeeld een appel eten in plaats van een snack als je op weg naar huis op de trein moet wachten. Heeft het weinig impact en is de nieuwe gewoonte niet leuk? Dan belandt die in het vakje linksonder van het onderstaande kwadrant. Is het leuk en heeft het veel impact? Rechtsboven. Leuk en weinig impact? Rechtsonder. Niet leuk en wel impact? Links bovenaan. Je kunt iedere nieuwe gewoonte kiezen, waarschijnlijk gaat je voorkeur uit naar de voorstellen die je hebt geplaatst in het vakje rechtsboven. 

In hoofdstuk 17 van ‘Stoppen met Snacken’ staat uitgebreid beschreven hoe je gewoontes kunt veranderen. 


© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.