28 Flash! Tegen de sugar crave

Thema: stoppen met snacken

Misschien heb je weleens gehoord van therapieën zoals EMDR-therapie die je razendsnel van een trauma kunnen afhelpen. Of van angst of eetproblemen. Een nieuwe trend is Flash-techniek. Deze methode werkt evengoed als EMDR en de meeste mensen vinden hem prettiger. Je kunt hem zelf oefenen, tot nu toe zijn er geen negatieve effecten van deze oefening bekend. 

Oefening

Stap 1

Het uitgangspunt van de Flash-techniek is dat je een krantenkop maakt van wat je dwars zit, bijvoorbeeld je onbedwingbare sugar crave. Concentreer je op de laatste keer dat je die voelde. Wat was het, hunkering naar chocola, ijs, chips? Maak daar een soort krantenkop van: bijvoorbeeld ‘Vrouw hunkert naar slagroomtruffels van Van der Linde Banketbakkerij’. 

Stap 2

Roep nu de hoogtepunten van de afgelopen tijd op. Bij voorkeur is dit een activiteit die wat langer duurt, bijvoorbeeld zwemmen, een wandeling, skiën, langlaufen. 

Stap 3

Parkeer de krantenkop, begraaf die in het bos of stop die in een mooi doosje of in de holte van een boom. Je tapt langzaam op je bovenbenen en gaat met je aandacht naar bijvoorbeeld een fijne wandeling. In detail ga je het pad langs, met oog voor je omgeving. Je ziet bijvoorbeeld een reiger in een nest en je knippert drie keer intensief met je ogen. Je vervolgt je wandeling en je herhaalt het intensief drie keer knipperen nog vier keer. 

Stap 4

Na vijf keer intensief knipperen keer je met je aandacht terug naar je krantenkop en kijkt of er iets veranderd is. Misschien voelt het minder intens, meer op afstand. Als je nog de trek voelt herhaal je de fijne wandeling, of focus je op iets anders zoals snorkelen. Opnieuw knipper je drie keer met je ogen. Je blijft langzaam tappen op je bovenbenen. Na vijf keer het intensieve knipperen herhaald te hebben ga je terug naar de krantenkop. Wat is er veranderd? Als de spanning voorbij is, sluit je af met de vraag aan jezelf: wat heb ik ervan geleerd? Schrijf dit op in je dagboek. Je kunt het natuurlijk ook delen op www.stoppenmetsnacken.nl.

Opdracht

Probeer vandaag deze oefening uit en bedwing zo je sugar crave. Natuurlijk kun je hem ook inzetten op trek in een zak chips of glaasje wijn. Als je deze oefening vaker herhaalt, bestaat de kans dat je steeds sneller verlost wordt van je hunkering. Het werkt als een soort counterconditioning. De onlust van de craving vervang je door een topmoment. Soms gebeurt dat al als je gewoon even snel drie keer met je ogen knippert.

Meer lezen

In ‘Stoppen met snacken’ staan twee hoofdstukken over Flash, hoofdstuk 11, p. 102-106 en hoofdstuk 22, pagina 173-177. Het laatste hoofdstuk is vooral bestemd voor therapeuten. 


© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.