29 Gezond leven als een ontwerp

Thema: stoppen met snacken

Kun je voor je gezondheid wel eens een creatief idee gebruiken? Iets waar je deze afgelopen vier weken nog niet aan hebt gedacht? Iets dat verder gaat dan stoppen met snacken en je craving bedwingen? 

Zoals een architect een gebouw ontwerpt, zo kun jij met behulp van onderstaand stappenplan een nieuwe relatie met je eigen gezondheid aangaan. Hoe je ook wilt ontwerpen, je start altijd met een uitdaging waar je een uitvoerbare creatieve oplossing voor moet bedenken.

Zes stappen voorwaarts

Het ontwerpproces kent 6 stappen

  1. Verken je uitdaging
  2. Licht er één aspect uit
  3. Zoek. Bedenk verschillende manieren om hier vorm aan te geven
  4. Maak een keuze voor een van de ideeën
  5. Experimenteer ermee en pas het aan
  6. Werk het uit
Opdracht

Pas de zes stappen voorwaarts toe op het thema gezondheid. Hierbij als voorbeeld:

Stap 1 Verken

Een uitdaging voor je gezondheid is bijvoorbeeld meer beweging. Maar je houdt absoluut niet van wandelen of een stukje fietsen. Misschien heb je vanwege de challenge de afgelopen dagen wel de 8000 of 10.000 stappen gehaald, maar je vindt er nog steeds geen klap aan. Onderzoek eens wat je zo tegenstaat aan beweging. 

 Stap 2 Focus

Denk eens aan de uitzonderingen. Wanneer vind je bewegen wel leuk? Misschien als het wat meer een competitie is? Dat je op de eerste plaats staat als je jezelf vergelijkt met je collega’s of vrienden? Of wordt lopen leuk als het een voorbereiding is van een wintersportvakantie in Noorwegen? Dat je gaat langlaufen?

Stap 3 Zoek

Als je je eerste mogelijke oplossing bijvoorbeeld ‘competitie’ is, bedenk dan een oplossing die het tegendeel is van je eerste idee. Lui liggen op de bank, is bijvoorbeeld het tegenovergestelde. Dat kan zelfs heel ontspannend werken, als een soort yoga-oefening. Stel dat je tussen beide extremen in gaat zitten, bijvoorbeeld door te besluiten om vaker touwtje te springen. Dat kun je kort doen, bijvoorbeeld tien minuten. De tijd die je anders besteedt aan een wandeling kun je nu lui op de bank doorbrengen. Dat is een mogelijkheid. Gaan trainen voor een leuke vakantie spreekt je ook wel aan, dat zou een combinatie kunnen worden van oefenen en lopen. Misschien is er wel een leuk fitness parcours in een park in de buurt. Je zou het wandelen kunnen combineren met een nieuwe hobby, bijvoorbeeld fotograferen. Je kunt iedere dag bijvoorbeeld iets fotograferen dat je raakt of grappig vindt. En ga door met associëren: hoe zou je wat goed is voor je gezondheid leuk kunnen maken, waardoor je het als een beloning ervaart in plaats van als een inspanning? Gaan jongleren? Hoepelen?

Stap 4 Keuze

Kies nu voor een aanpak waarvan je vermoedt dat die het meeste kans op succes heeft.

Stap 5 Experimenteer

Onderzoek of deze keuze je bevalt. Het is alsof je het ontwerp van een prototype aan het uittesten bent. Wat gaat er goed en wat valt er tegen? Op basis van deze eerste ervaringen kun je dan je idee bijstellen.

Stap 6 Stel bij

Je omstandigheden kunnen veranderen, stel je krijgt een kind of je gaat verhuizen en er is geen parcours meer in de buurt. Doe dan opnieuw dit stappenplan om te kijken hoe gezond leven er in deze fase van je leven eruit ziet. 

© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.