30 Doel bereikt en hoe verder?

Thema: stoppen met snacken

Het is fantastisch dat het je is gelukt: 30 dagen stoppen met snacken. Misschien heb je – net als ik – af en toe wel even gesjoemeld. Voor mij is een toetje geen snacken, dus kan ik heerlijk genieten van wat ijs bij het fruit. Het gaat om de grote lijn. En als je serieus aan deze challenge hebt meegedaan heeft dat tot veranderingen in je gewoontes geleid. 

Het is leuk daar even bij stil te staan. Welke slechte gewoonte rondom snacken ben je kwijt? Waar heb je het het moeilijkst mee gehad? Wat dacht je van te voren dat je zou opbreken en kostte je eigenlijk geen moeite? Wat wil je voortaan zelf?

De challenge is klaar. Je kunt het en daarmee is het tijd het doel van het stoppen met snacken los te laten. Voor de toekomst neem je mogelijk mee dat je wel gezond blijft eten. Ter aanmoediging een citaat van verouderingsdeskundige Andrea Maier die in een interview in het Parool (17 december 2022) zegt: ‘Als een zestiger alleen al zijn Westerse dieet van veel en vet eten overboord zet en gezond gaat eten, kan hij gemiddeld acht jaar ouder worden. Twintigers worden gemiddeld meer dan tien jaar ouder en zelfs tachtigers hebben er baat bij. Die worden gemiddeld drie jaar ouder.’ Ook zegt ze dat het goed is niet de hele dag te eten, omdat ook de spijsverteringsorganen rust nodig hebben. 

Bedenk welke methodes voor wat kunnen helpen. De mindswitch bijvoorbeeld kun je inzetten bij saboteurs en valkuilen, zoals vermoeidheid. Een saboterende gedachte kan bijvoorbeeld zijn: ‘Ik heb het verdiend, het is zo zwaar, nou mag ik even.’ Bedenk een andere beloning daarvoor in de plaats. Een alcoholvrije aperol no spritz, een goede alcoholvrije prosecco, een portie troostrijke soep dat je uit de diepvries haalt en opwarmt. Een handje amandelen erbij, mooie bloemen, fijn gezelschap en je hebt je aandacht al verplaatst. 

En verschillende oefeningen kunnen je helpen bij de sugar crave.  Herhaal bijvoorbeeld het imaginair snacken of de Flash-techniek. En echt, ik kan je garanderen als je deze challenge nog eens 30 dagen doorzet de craving verleden tijd is. En dat is echt fijn, want het gevoel van hunkering is een stressfactor van jewelste. 

Opdracht

Denk even na over wat je geleerd hebt in deze challenge. Welke waarde heeft dat voor je? Misschien is ‘aandacht’ een belangrijke waarde. Dat je met aandacht eten en drinken koopt, het met aandacht klaarmaakt en opeet. Misschien is ‘energie’ een belangrijke waarde, dat je met meer energie en een beter humeur in het leven staat. Vriendschap kan er ook eentje zijn, niet alleen vrienden met je zelf, maar ook met een buddy met wie je deze challenge hebt gedeeld. Je kunt ook creatiever zijn geworden, bijvoorbeeld in koolhydraatarme snacks of toetjes. Leuk als je deelt welke waarde de challenge voor jou heeft gehad op www.stoppenmetsnacken.nl en natuurlijk ook fijn als je een lekker recept deelt!

Meer lezen

In hoofdstuk 19 en 20 staan de succesverhalen van Geertje en Bernadette. Stel nu dat jij van challenge je eigen succesverhaal maakt. Hoe ziet dat eruit? Bewaar het verhaal, zodat je het later, wanneer je het moeilijk hebt je snacklust te bedwingen, kunt herlezen. 


© carien karsten, stoppen met snacken, swp, 2022

4 reacties. Reactie plaatsen

 • Michiel Went
  11 februari 2023 10:10

  Dieten had ik al afgezworen maar minder toegeven aan impulsen om te snacken en andere gewoontes incorporeren in mijn systeem dat was het doel. De challenge en het boek lezen heeft me hierbij geholpen. Ik sta meer stil bij waarom ik een snack neem al dan niet. Bijvoorbeeld aanhikken tegen een deadline; een lepel pindakaas is even troostrijk maar helpt me niet de deadline te halen. Dan maar een selderij stengel en roma tomaatjes, rondje lopen… hou ik in the long run een beter gevoel aan over. flash techniek ook gedaan helpt ook. gezondere keuzes zijn soms net zo lekker. Leuk om daar creatief mee om te springen. Pannekoekje havermout banaan ei is mn favorite breakfast.. beter dan boterhammen met hagelslag .
  Ik heb echt wel eens een bitterbal of wijntje genomen maar veel minder frequent en als ik het doe is dat meer bewust.
  Bedankt voor de goede inzichten!

  Beantwoorden
  • Leuk om te horen! Het valt me op dat de meeste deelnemers, net als jij, veel bewuster omgaan met eten. Dat is winst en dat kun je vasthouden. Ook omdat je, net als je zegt, toch een beter gevoel overhoudt aan een gezonde snack dan aan een lepel pindakaas. Mooie uitspraak: gezondere keuzes zijn soms net zo lekker! Dat wil ik ook laten zien met mijn recepten op http://www.stoppenmetsnacken.nl. En het is alleen maar goed om af en toe echt te genieten van een bitterbal of wijntje! Heel veel succes verder!

   Beantwoorden
 • Ik doe de challenge eigenlijk nog steeds. Waarom stoppen als het lekker gaat? Van de 30 dagen heb ik 4 dagen gesmokkeld, maar dan betrof het een zelfgebakken taart en toastjes op een verjaardag. Dat mag ik van mijzelf. Tot nu toe geen chips en rollen koekjes of M&M’s aangeraakt en ik mis het ook niet. Eet nu wel af en toe een stukje donkere chocolade 85%. Voor de challenge was ik al aan het nadenken over een andere leefstijl. Ik ben niet veel te zwaar maar er moet toch wel 7 kg af. De challenge kwam voor mij op het juiste moment. Het boek en de appjes hebben mij goed geholpen. Mijn man deed spontaan mee wat het wel makkelijk maakt. Meer mensen in mijn omgeving verdiepen zich nu in een gezondere leefstijl merk ik en vragen mij er over. Ik heb een weegschaal aangeschaft die ‘alles’ meet via de app Fitdays. Ik zwem sinds kort op de zaterdagochtend. Ik voel me er prettig bij en merk dat ik creatiever wordt in het bedenken van recepten. Meer onbewerkte produkten. Ik eet niet zozeer minder maar anders en val nog af ook!

  Beantwoorden
 • De challenge begon voor mij op een beroerd tijdstip, in de wintersport week.
  Eén van je eerste tips was dat je er geen 30 dagen over hoeft te doen maar dat het ook in 40 dagen kan… Dat heb ik uiteraard gelijk met beide handen aangegrepen, maar het uitstel werd afstel en helaas niet meer meegedaan met de challenge op zich.
  Wel van tips gebruik gemaakt welke goed te doen zijn en bij mij passen zoals s’avonds eerder gaan tandenpoets!
  Ondertussen wel iets van 4 kg kwijt geraakt, dus je boek en de tips hebben we wel meer bewust gemaakt van mijn eet gedrag, en op het moment dat je er zo bewust van bent kan je junk food ook beter overslaan.

  Wat mijn schema nu grofweg is:
  – veel water drinken, ik begin in de ochtend al met ongeveer 1,5 liter water
  – niet voor 9 uur eten en niet meer na avondmaaltijd (beetje lastig)

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.