Ontspanning
Eerste hulp bij flippen

1

Rationeel: stel jezelf gerust: door een paniekaanval verlies je niet onmiddellijk je baan. Het gaat om angst. Hoe langer je blijft in een situatie die je angstig maakt, maar die je wel aankunt, hoe meer kans dat de angst uitdooft.

2

Benoem wel het gevoel. Zeg hardop ‘angst’ of  ‘paniekaanval’ tegen jezelf. Dat schept  afstand tot het gevoel. Jij valt niet samen met het gevoel: wees je ervan bewust dat je dit gevoel hebt gekregen -en dat je het ook weer los kunt laten. Wat heb je daarvoor nodig?

3

Roep het tegenovergestelde gevoel op. Soms helpt het om een tegenovergesteld gevoel op te roepen, bijvoorbeeld boosheid. Denk aan een situatie die je behoorlijk boos maakt. Niet een situatie uit het verleden: blijf in het hier en nu.  Iets waarover je je nu flink kunt opwinden. Je boosheid voelt als kracht en haalt je uit de angst. Laat daarna ook je boosheid los en richt je je aandacht op dingen die je een prettig gevoel geven, bijvoorbeeld eten koken, shoppen of sleutelen aan je motor.

4

Doe ademhalingsoefeningen. Zo voorkom je paniekaanvallen.  Oefen ook (of juist!) als je niet gestrest bent. Stress is een sluipend proces is, je voelt het vaak niet terwijl je het opbouwt. Doe bijvoorbeeld ieder uur een ademhalingsoefening door via je buik drie tellen in te ademen, de adem een seconde vast te houden en dan langzaam weer uit te ademen naar de grond. Adem langer uit dan in. Doe dit 1-3 minuten.

5

Tijdelijk antidepressiva gebruiken is een optie. Psychologen en psychiaters raden dit soms aan zodat door de medicatie de overgang naar werken makkelijker wordt. Het risico zit in de eerste vier weken dat je het middel slikt: vaak voel je je dan juist slechter. Bij paniekaanvallen wordt ook wel oxazepam voorgeschreven. Dit kalmerende middel kan verslavend zijn.

Uit: Carien Karsten Tot hier en niet verder, in 9 stappen uit je stress en burn-out, Kosmos, 2014

Menu