Waarden

Oefeningen om de waarden te achterhalen die voor jou belangrijk zijn

Positieve kanten van een trauma ontdekken

Je kunt veel stress in je leven hanteren, wanneer je weet waarom je het doet, waarvoor je leeft en wat er belangrijk voor je is. Nare ervaringen, traumatische gebeurtenissen kunnen je helpen om in contact te komen met wat je beweegt. Ga voor je zelf eens na of een traumatische gebeurtenis in je leven je ook iets positiefs heeft gebracht. Niet dat deze positieve kant iets afdoet aan het ervaren leed. Maar misschien heb je ontdekt dat je sterker was dan je dacht, of dat daarna je verbondenheid met belangrijke anderen is toegenomen. Misschien is de positieve kant van die hel waar je doorheen bent gegaan, dat je anderen kunt helpen in zo’n situatie. Zo zetten ouders die hun kind hebben verloren zich in voor andere ouders – of werven ze fondsen om het onderzoek naar de dodelijke ziekte te bevorderen.

Schrijfopdracht

Vaak verliezen mensen de moed bij tegenslag. Soms gaan ze daarin zo ver dat ze liever kanker krijgen dan mee te maken hoe hun gezin ontwricht raakt of hoe ze baan en huis verliezen.

Betrap je jezelf wel eens op zulke wanhopige gedachten? Dan kan het helpen om jezelf een brief te schrijven vanuit de toekomst. Het is tien jaar later en je blikt terug op de crisis waar je nu middenin zit. Wat heb je gedaan om eruit te komen? Wie heeft je geholpen? Welke kracht in jezelf heb je benut? Heb je nog meer voorbeelden in je leven, waar je met behulp van je innerlijke kracht door een crisis bent gekomen? Kijk terug en overzie het geheel van de mogelijkheden vanuit het perspectief van de toekomst.

Uit: Carien Karsten, Tot hier en niet verder, in 9 stappen uit je stress en burn-out, Kosmos, 2014