Smeulende relaties

Een familieconflict over apartheid

Carien Karsten bezoekt haar familie in Zuid-Afrika en ontdekt dat ze meer verwantschap voelt dan haar lief is. Sommige familieleden spreken nog vol bewondering over de architect van de apartheid Hendrik Verwoerd. Het was juist die sympathie voor de apartheid die een diepe kloof sloeg tussen de familie in Holland en Zuid-Afrika. Eenmaal zelf in de regenboognatie, ervaart Carien dat haar familie haar na aan het hart ligt. Toch blijkt de kloof niet altijd te overbruggen. Bijvoorbeeld als haar nicht met instemming vertelt hoe buurtbewoners eenmaal per jaar met hun jachtgeweer de bastaardeenden uit de gemeenschappelijk vijver afschieten om er voor te zorgen dat de witte eenden in de meerderheid blijven. De spanning tussen erbij horen en buitenstaander zijn, tussen apartheid en anti-apartheid, is het verbindend element in de ontmoetingen met familie en andere Zuid-Afrikaners.

De gevierde schrijfster en filmmaker Rayda Jacobs vertelt hoe zij als moslima worstelde met haar identiteit nadat zij enige tijd als blanke door het leven ging om een opleiding te kunnen volgen. De zwarte vrijheidsstrijdster Jane Mangena legt uit waarom ze naar Nederland vertrok nadat ze vanwege haar betrokkenheid bij de rellen in Soweto door de blanken het land was uitgezet. De individuele lotgevallen van de verschillende Zuid-Afrikaners laten zien dat het morele gelijk van de anti-apartheidshouding niet zo vanzelfsprekend is als vaak wordt aangenomen. Zelfs zulke uiteenlopende figuren als de stichter van Zuid-Afrika Jan van Riebeeck, en de overwinnaar van de apartheid Nelson Mandela blijken buiten de kaders van een simpel zwart-wit denken te vallen.

Smeulende relaties bespreekt op een luchtig en onderhoudende manier het thema van identiteit en vervreemding in een multiculturele samenleving, en vertelt ondertussen de opzienbarende geschiedenis van een Hollandse familie in Zuid-Afrika.

Neem alvast een kijkje in het boek.

ruimte voor recensies en beoordelingen, in vorm van tekst, beeld en video.

bestel dit boek bij Bol.com