Test Internetgebruik

Test Internetgebruik

Beantwoord de vragen met ja of nee en bekijk je score. Je hoeft het formulier niet in te sturen.

1. Ik internet regelmatig langer dan ik van plan was.
2. Vrienden of familie klagen wel eens over mijn internetgedrag.
4. Internet helpt me om vervelende gedachten kwijt te raken.
5. Internet kost me regelmatig mijn nachtrust.
6. Ik zeg regelmatig, nou nog een paar minuutjes dan.
7. Ik probeer mijn internetgedrag wel eens te minderen.
8. Als ik niet online ben, speelt internet wel eens door mijn.
9. Ik raak geïrriteerd als iemand mij stoort terwijl ik aan het internetten ben.
10. Ik voel me down en nerveus als ik niet online ben.

Bij twee keer ‘ja’ op bovenstaande vragen ben je misschien internetverslaafd. Bij drie keer ‘ja’ heb je misschien iets aan de volgende tips van de Jellinek:

 

• Bepaal de voor- en nadelen van internetgebruik. Om gemotiveerd te blijven om minder online te zijn, moet je goed nagaan wat de voor- en nadelen zijn van het internetten – en wat de voor- en nadelen zijn van het minderen.

• Bepaal je doel. Geef aan op welke datum je wilt minderen.

• Neem zelfcontrolemaatregelen. Maatregelen helpen je om je te gedragen zoals je wilt.Zo kun met jezelf afspreken om niet na 22.00 uur ‘s avonds te internetten. En om niet langer te internetten dan1,5 uur per dag. Ook kun je afspreken dat je een goede vriend belt als je langer op internet zit. Of dat je een aantal vrienden vertelt dat je wilt minderen. Met de browserextensie Stayfocused kun je een limiet instellen voor de tijd die je besteedt op websites. Handig als je onbewust je kostbare vrije tijd op Facebook, Funda of Weekendjeweg doorbrengt.

• Leer omgaan met riskante situaties. Erken in welke situaties je neiging om te gaan internetten groot is. Als je deze situaties kent, kun je je er beter op voorbereiden. Als je merkt dat je continu terugvalt, kun je ook overwegen om helemaal met mailen te stoppen. Je communiceert dan via de social media (Facebook of Yammer), Whatsapp, de telefoon en face to face contact.

Uit: Carien Karsten, tot hier en niet verder, In 9 stappen uit je stress en burn-out, Kosmos, 2014