Het jaar is net iets meer dan twee maanden oud en je bent nu al uitgeput. En dan moet je nog tot de zomer voordat je een (grote) vakantie hebt. Hoe houd je dat vol? Minder werken, meer pauzes? Meer sporten, minder snacken? Vaker nee zeggen, vakantie plannen? Allemaal een goed idee! Het gaat alleen niet werken. Al die goede plannen vragen om wilskracht, en daar ontbreekt het je nu net aan. Je draait op de automatische piloot en hoopt het nog even vol te houden.
Om toch energiek de lente in te gaan, kun je het dit keer beter anders aanpakken. Bekommer je niet om het onderscheid tussen werk en vrije tijd, inspanning en ontspanning of gezond en ongezond. Dat is alleen maar getob, daar krijg je geen energie van. Richt je in plaats daarvan uitsluitend op dingen die je energie geven.
Energie-agenda
Dat is ook wat Arjen uit het slop haalde. Hij is 39 en geeft leiding aan een afdeling van 40 mensen. Hij zat er helemaal doorheen, maar wilde er kostte wat het kost niet aan onderdoor gaan. Het bedrijf kampt al met een tekort aan personeel en geld voor een interimmanager is er niet. Dus wat dan?
Vergeet tijdmanagement en maak een energie-agenda, stelde ik voor. Een wat? Een agenda waarin alleen maar dingen staan die je energie geven. Of dat nu op het werk of thuis is, maakt niet uit. Als het maar energiebronnen zijn. Het liefst op verschillende gebieden. Niet alleen fysiek, zoals bijvoorbeeld de trap nemen op het werk of zondag in zee zwemmen, maar ook je emotie voeden: met wie op het werk voel je je verbonden, wie geeft je energie? En laad je brein op door je net even in iets anders te verdiepen dan normaal, iets waar je nieuwsgierig naar bent. Of sta voordat de dag begint even stil bij wat de dag voor jou zinvol maakt, waardoor je het gevoel krijgt op een goede manier te leven.
Obstakels
Arjen weet heel duidelijk waar hij energie van krijgt: muziek luisteren, een rondje lopen rond het meertje in de buurt en sociale contacten met zijn collega’s. Maar de meeste energie krijgt hij van kunnen nadenken, analyseren, ordenen en verdiepen. Met iets nieuws komen, dat trekt hem. Hij wil graag aan de slag met thema’s die de kwaliteit van het leidinggeven kunnen verbeteren. Een blog daarover schrijven, misschien een podcast. Als hij er alleen al over praat, voelt hij de energie toenemen. Ogenschijnlijk gaat het ten koste van je productiviteit als je bijvoorbeeld meer tijd neemt voor sociaal contact in je werk of reflectie. En natuurlijk zijn er obstakels, bijvoorbeeld de hoge eisen die je aan jezelf stelt en je plichtsgevoel. Je doet toch niet zomaar dingen die je leuk vindt!
Maar het voordeel van het kiezen voor je eigen energie is dat je jezelf van je beste kant laat zien. Het maakt je sterker. Probeer het eens, maak er iedere dag tijd voor. Al is het maar 5 minuten. Ga de dingen doen die je energie geven en maak je even niet te druk of het werk dan wel afkomt. Juist door helemaal op te laden, kun je veel meer aan, en trek je jezelf uit de sleur van dingen doen waar je tegenop ziet.