Jaloezie op de werkplek

Thema: Stress

Iedereen wil gezien worden. Daarom hebben we allemaal weleens last van het groene monster: dat knagende gevoel van jaloezie, waarvan je verstand zegt dat het onzin is om het te voelen, maar dat je ondertussen wel van binnen aanvreet. Op het werk kan zo’n gevoel je behoorlijk dwarszitten. Je gaat er minder door presteren, waardoor je misschien nog minder wordt gezien.

Als jij in de vergadering aan het woord bent, kijkt je baas op zijn smartphone. Je collega krijgt de spannende opdrachten, jij de routineklussen. Die nieuwe medewerker die net komt kijken, krijgt de functie waar jij al jaren op uit bent. Als dat gebeurt, gaat het knagen. Je gaat piekeren, slaapt slechter, gaat met tegenzin naar je werk, mijd je collega’s, en ja, daardoor zien ze je ook niet meer staan.In zijn studie “My Coworkers are Treated Fairer than Me! The Depleting Effects of Justice Social Comparison Perceptions and Envy” zegt onderzoeker Joel Koopman van de universiteit van Cincinnati dat jaloezie vooral de professional treft die altijd precies wil begrijpen wat er aan de hand is, en die een goed oog voor detail heeft. Het gaat om creatievelingen, die goed problemen kunnen oplossen, maar als iets onrechtvaardig of krenkend is, blijven herkauwen, waardoor de gevoelens van jaloezie alleen maar sterker worden en de productiviteit afneemt

Vechten en vluchten

Wat Koopman zegt, komt overeen met het neurobiologische inzicht dat als emoties de overhand hebben, het verdedigingssysteem van vechten en vluchten wordt geactiveerd, en het rationele brein wordt uitgeschakeld. Dus ja, je kunt nog zo vinden dat je niet jaloers moet zijn, maar als je brein in handen is van het groene monster, helpt geen verstandige gedachte je daarvan af.

Je rationele brein gaat pas weer werken als de situatie psychisch veilig voor je is. Een aardig woord van een collega, een compliment van je leidinggevende, of een hele leuke uitnodiging voor een congres waardoor je je extra gewaardeerd voelt, kan daarbij helpen. Dat zet je weer in je kracht en dan voel je weer de energie voor je werk.

Maar wat nu als die positieve waardering uitblijft? Als je baas toch meer in je collega ziet dan in jou? Hoe kun je er dan voor zorgen dat je toch weer toegang krijgt tot je rationele brein?

Het eerste wat je dan moet doen, is een stap opzij zetten. Even uit je emotie komen, en je brein op een ander spoor zetten. Ga hardlopen of boksen in plaats van nadenken over de (on)redelijkheid van de behandeling door je baas. Als je afstand hebt van de krenking, kun je je aandacht richten op je eigen waarden. Waar kies je voor? Waar gaat je hart naar uit? Waar ben je sterk in? Als je je goed in je vel voelt, kun je proberen je te verplaatsen in je baas. Zijn afwijzing van jou zegt zeker zoveel over hemzelf als over jou.

Focus je op iets waar je blij van wordt, wat je energie geeft. Drink koffie met een leuke collega en geef hem of haar een compliment. Je voelt je dan geen slachtoffer meer van onheuse bejegening, maar focust op waar je zelf invloed op hebt. En weg is het groene monster.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu