Millennials hebben het niet makkelijk. Tenminste, dat zeggen ze zelf: ze verdienen minder dan hun ouders, zien zich vaak gedwongen tot flexwerk, hebben een hoge studieschuld, moeten meer betalen voor een eigen huis, en hebben ook vaker een burn-out dan alle andere generaties. Toch beschouwen ze zichzelf ook als hedonisten: liever geld uitgeven aan koffie en broodjes met geprakte avocado, dan sparen voor een hypotheek. Dat viel allemaal te horen op de slotbijeenkomst van de serie ‘Millennials Matters’ op 10 juli in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Titel van deze slotbijeenkomst: generation screwed. Mij viel nog iets anders op. 

‘Wij kennen ons publiek, en weten wat er speelt’, zegt gespreksleider Maurice Seleky (1982). Het is een opmerking terzijde, op deze avond die gaat over de vraag: waar staan we, waar gaan we heen, en wat kunnen we doen? Daar wordt veel zinnigs over gezegd in deze zaal vol schrijvers en sprekers over millennialkwesties. Maar ondertussen speelt er toch iets raars. Dat voelt Seleky ook. Vandaar die opmerking. Er zijn namelijk alleen maar mannen aan het woord. ‘Het wordt allemaal meer dan goed gemaakt aan het slot’, belooft Seleky. 

Gemist

En ja hoor, in de laatste twaalf minuten van de twee uur durende bijeenkomst krijgen drie vrouwen nog een paar vragen voorgelegd. Of de heren nog iets hebben gemist? ‘Ja, zegt mede-oprichter van Wonda Woman Martine Heijthuyzen: ‘het ging niet over kinderen krijgen.’ Voor veel vrouwen is een gezin beginnen nog steeds een barrière voor een carrière. ‘In de wereld van flex-werken wordt je contract niet verlengd als bekend is dat je zwanger bent, of wilt worden.’ 

Creatief strateeg Nadine Ridder voegt daaraan toe dat ze het een beetje heeft gehad met de term millennials. Ze zet zich in voor gelijkheid. Punt uit. Toch ziet ze wel iets als een millennial mindset. Ze herkent die vooral bij iemand als de Amerikaanse Alexandria Ocasio-Cortez. De gekleurde vrouw die met haar 29 jaar het jongste vrouwelijke Amerikaanse congreslid ooit is. Dacht iedereen tot nu toe dat je zonder corporate money nergens kon komen in de Amerikaanse politiek? Zo niet Alexandria. Dat is de mentaliteit: alles wat er tot nu toe is gezegd, is fucking bullshit. Het kan anders, en het moet anders.

Dat geldt ook voor de Marokkaanse millennials meent Ilham El Khayari van Maroccan Dutch Talent Platform. Voor hen is het nog altijd vier keer zo moeilijk om aan een baan te komen dan voor hun blanke landgenoten. Zij worstelen vooral met de vraag: wie zijn wij als persoon, hoe positioneren wij ons op de arbeidsmarkt?

Voor alle sprekers, man en vrouw, staat een ding vast: wie je ook denkt dat je bent als millennial: heb oog voor je sociaal-economische positie en doe daar wat aan. Begin bij jezelf, maar zorg er vooral voor dat je dat voortzet in collectieve actie. Claim meer politieke zeggenschap en laat het stemmen niet over aan de oudere generatie. Praat over echte dingen, en stop met elkaar de ogen uit te steken op de sociale media. Stel een minister van jongeren zaken aan. Kom met een uitgebreid ouderschapsverlof voor beide ouders. Laat de schuld voor studiebeurzen niet steeds oplopen. Verdeel de winst van robotisering onder alle werknemers. Kortom: het persoonlijke is structureel, zoals Martine Heijthuyzen zegt.

Hoe moeilijk het soms kan zijn om echt structurele veranderingen tot stand te brengen, bleek uit de luttele twaalf minuten spreektijd voor de drie vrouwelijke sprekers op deze avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu