Hoe jonge vrouwen van hun burn-outklachten af komen

Thema: Burn-out

Bijna een op de vijf (18,3%) vrouwen tussen 25 en 35 heeft burn-outklachten. Voor mannen vanaf 25 en vrouwen boven de 35 is dat een op de zes. Tien jaar geleden scoorden vrouwen tussen 25 en 35 nog het laagst (9%). Hoe komt het dat jonge vrouwen nu kwetsbaarder zijn voor burn-out? En hoe voorkom je – als jezelf tot deze leeftijdscategorie behoort – dat je opbrandt?

Als coach die veel werknemers met burn-outklachten ziet, kan ik wel wat zaken noemen waar jonge vrouwen mogelijk last van hebben. Ze zijn vaak ambitieus, toegewijd en stellen hoge eisen aan zichzelf. Ze moeten het goed doen in hun rol als werknemer, partner, vriendin, dochter. En jonge vrouwen doen vaker dan mannen van hun leeftijd aan mantelzorg.

Als je op werkgevers afgaat, ligt het aan de vrouwen zelf. Ze halen zich te veel op de hals en voelen zich overal verantwoordelijk voor. Dan raken ze of burn-out, of ze zeggen hun baan op. Een 32-jarige vrouw vertelde me dat ze ontslag had genomen vanwege de slechte sfeer op haar werk. En wat zegt haar baas? Dat ze is vertrokken om voor man en kinderen te zorgen. Zo’n uitspraak verbaast niemand. Het past bij het beeld van de jonge werkende vrouw.

Flexwerken

Zijn er andere verklaringen? Zijn jonge vrouwen meer gaan werken? Nee, al jaren schommelt de gemiddelde arbeidstijd van vrouwen rond de 26 uur per week (mannen: 36). Lopen vrouwen met kleinere kinderen meer risico? Juist niet. Werkende moeders hebben minder kans op burn-out dan vrouwen zonder kinderen (11% tegenover 16%). Meer of minder huishoudelijk werk doen heeft ook geen effect op de hoogte van burn-outklachten.

Wat dan? Misschien komt het omdat meer vrouwen in deze leeftijd zonder partner leven. Dat is wel een trend. Of het invloed heeft op burn-outklachten is niet onderzocht, voor zover ik weet. Wel is bekend dat vrouwen meer flexwerken (een op de vier) dan mannen in deze leeftijdscategorie (een op de vijf). Mannen krijgen vaker een vaste arbeidspositie dan vrouwen. Die onzekerheid over werk maakt het er voor vrouwen ook niet makkelijker op.

Wat je ook ziet is dat vrouwen in deze leeftijdscategorie, meer dan vroeger, en meer dan mannen, last hebben van ongewenste seksuele aandacht, intimidatie door klanten, en pesten, zowel door klanten als leidinggevende en collega’s.

Een eenduidige verklaring voor de toegenomen burn-outklachten van jonge vrouwen lijkt moeilijk te geven. Misschien is het ook niet zo’n goed idee om daarnaar te zoeken. Werkgevers en werknemers kunnen beter zelf kijken wat ze kunnen doen om het grote aantal burn-outklachten bij jonge vrouwen te verminderen.

Burn-outs voorkomen

In plaats van het probleem van de uitval af te schuiven op de vrouwen zelf, kunnen werkgevers heel wat doen om de kans op burn-out te verkleinen. Zorg ervoor dat medewerkers ’s avonds en in het weekend niet voor hun werk online zijn. Maak samen regels over het mailen en houd anderen en jezelf eraan. Beloon niet de hardste werker met promotie, maar iemand die een goede sfeer brengt in het team en ook goed voor anderen zorgt. Stel doelen, bijvoorbeeld om het aantal burn-outklachten met zoveel procent terug te brengen. Bedenk daarvoor samen met de medewerkers en de medezeggenschapsraad een plan van aanpak.

Het is aan de vrouwen zelf om grenzen te stellen, op tijd te pauzeren en naar huis te gaan, ’s avonds offline te zijn, iets leuks te doen, en voldoende te slapen. Zoek niet langer naar een algemene maatschappelijk oorzaak van burn-out. Organiseer je werk beter, daar heeft iedereen het meest plezier van.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu