Verplicht naar de film!

Thema: seksueel geweld, Tot hier en niet verder

‘Je zou willen dat meer mannen naar zo’n film zouden gaan’, zegt de collega psychotherapeute waarmee ik net de film Working Woman heb gezien van de Israëlische regisseur Michal Aviad. De film gaat over de complexiteit van seksuele intimidatie op het werk. In de foyer ontmoeten we nog meer collega’s. Allemaal vrouwen. Zoals er in de zaal ook voornamelijk vrouwen zaten. We vinden het herkenbaar wat we in de film hebben gezien. Ieder van ons heeft wel eens zoiets meegemaakt, en anders wel de patiënten die we zien. 

Het goede van de film is dat het laat zien hoe sluimerend zo’n proces van intimidatie zich kan voltrekken, en hoe onduidelijk het soms is wie wat te verwijten valt. Gaat hoofdrolspeelster Orna bijvoorbeeld al te ver door op aanraden van haar baas zich vrolijker te kleden en haar haar los te dragen? Haar eigen man is er in ieder geval blij mee, en ja, haar baas ook. En als het dan uiteindelijk uit de hand loopt in een hotel op werkbezoek in Parijs, waarom heeft Orna zich daar dan niet meer verweerd en geen klappen uitgedeeld?

Genoeg stof voor een gesprek over de seksuele mores op het werk. Hoe deel je oprecht enthousiasme en plezier zonder al te angstig te zijn om iets te doen dat misschien verkeerd wordt geïnterpreteerd? Wanneer ga je te ver met vleien en pleasen? Wat doe je met het gevoel van bevestiging waar iedereen behoefte aan heeft? Waar ligt de grens tussen een geintje maken en intimideren?

Allemaal vragen waar geen sluitend antwoord op te geven valt, maar waarover het wel zin heeft om het over te hebben. Nu praten we er als vrouwen onder elkaar over. Maar hoe krijg je mannen zover om zich hierover ook uit te laten?

‘Gewoon verplicht naar zo’n film als deze sturen’, zegt mijn collega gekscherend. 

Seksuele intimidatie

Ik moet gelijk denken aan wat een leidinggevende me onlangs vertelde over een medewerker die ‘kanker, kanker’ had geroepen tegen een bezorger. Het had een reden voor ontslag kunnen zijn, maar in plaats daarvan moest de medewerker zelf een verrassingsbestelling bezorgen bij een aantal kankerpatiënten en ook een toespraak houden voor het personeel over het gebruik van het woord kanker. 

Zoiets zou je ook kunnen doen bij een beschuldiging van seksuele intimidatie: niet negeren of iemand ontslaan, maar het oppakken om het onderwerp binnen de organisatie te bespreken. Bijvoorbeeld door iemand naar een film als Working Woman te sturen en hem daarover te laten vertellen op het werk. 

Hoe ingewikkeld het kan zijn om te zeggen waar een grens wordt overschreden, blijkt ook uit het verhaal van Sanne uit mijn boek Tot hier en niet verder (2014). Als Sanne naar de bedrijfsarts gaat met klachten over duizeligheid, misselijkheid en overmatig zweten, stelt de arts als diagnose: seksuele intimidatie.

Huh? 

Sanne was zich daar zelf niet eens zo van bewust. Ja, een hand op haar knie, een hand net boven haar borst, zoenen bij het kopieerapparaat, dat vond ze allemaal wel te ver gaan, en daar onttrok ze zich ook zoveel mogelijk aan. Maar ze had ook oog voor zijn kwetsbaarheid, en zijn onhandigheid in het uiten van affectie. En de cadeautjes die ze van hem kreeg vond ze ook best leuk. Maar toen hij haar plompverloren vroeg wanneer ze bij haar man weg zou gaan, was voor haar de maat vol. Ze heeft haar zaak voorgelegd aan het College voor de Rechten van de Mens en die vond dat haar baas geen misbruik van haar had gemaakt, hij was gewoon verliefd. 

Dit soort botheid en simplisme voorkom je niet door de andere kant op te kijken of mensen om het minste of geringste te ontslaan. Uiteindelijk gaat het om de vraag: hoe gaan we met elkaar om op het werk? Hoe deel je succes en plezier? Hoe kan samenwerken ook opwindend zijn zonder dat dat tot seks hoeft te leiden? Daar zijn geen vaste richtlijnen voor. Dat hoeft ook niet. Maar het zou wel mooi zijn als een gesprek over een film als Working Woman het repertoire van omgangsvormen op het werk zou vergroten. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu