Wanneer krijg je last van een trauma?

Thema: Angst, Uit je angst in je kracht

Jan Slagter, baas van Omroep Max, is op 29 november in Mali om daar via filmpjes aan Nederlandse militairen de groeten over te brengen van het thuisfront. In de buurt van de eetzaal van het VN-kamp, waar hij samen met zijn cameraploeg en een aantal militairen aan het eten is, ontploft een bom. Het gaat om een zelfmoordactie. Een tweede auto met bom ontploft niet. Binnen 3 seconden ligt iedereen op de grond. Ze zijn bang dat de terroristen in de eetzaal komen.  Na een minuut rennen de special forces van de Duitsers naar buiten. Slagter volgt en brengt vijf uur door in onzekerheid in een bepantserde shelter. Als hij zich na een paar uur naar buiten waagt klinken er schoten en snel is hij weer terug. Hij vangt nog net een glimp op van zijn cameraman die richting een ander shelter gaat.

Later doet Slagter op een beheerste manier bij Pauw zijn verhaal en kan zelfs nog een grapje maken over de cameraman die vijf uur lang bij Duitse soldaten in een shelter zit (“daar heeft hij goed Duits leren spreken”).

Shownieuws van SBS 6 vroeg zich af wanneer je een trauma krijgt van een dergelijke gebeurtenis en of Jan Slagter een trauma had kunnen oplopen

De bomaanslag gebeurde een week geleden en Slagter praat erover in de verleden tijd. Ongemerkt gaat hij op een gegeven moment over naar de tegenwoordige tijd. Hij zegt: ‘Je rent een shelter in’. Dan is het alsof hij er weer in zit. Dit gebeurt ook bij mensen die later last krijgen van het trauma en lijden aan een zogenaamde posttraumatische stressstoornis (ptss). Daar heeft ongeveer 7% van de Nederlanders last van. Degene die hieraan lijdt, zit voortdurend midden in een traumatische gebeurtenis, de angst laat hem niet los. Andere signalen zijn dat iemand weinig interesse heeft in de buitenwereld en voortdurend alert reageert.  Als dit al direct na de traumatische gebeurtenis plaatsvindt en je slecht slaapt, en je niet kunt concentreren, dan spreek je na een paar dagen van een acute stress stoornis

Wat kun je hieraan doen?

Een bewezen effectieve psychotherapeutische methode om traumatisering te behandelen is Eye Movement Desensitisation Reprocessing (EMDR). Doordat EMDR het werkgeheugen belast tegelijkertijd met het oproepen van het ergste beeld van het traumatische voorval verdwijnt de negatieve emotionele lading van de gebeurtenis.

In een geval als dat van Jan Slagter kan de ontploffing zelf het ergste beeld zijn. Maar ook bijvoorbeeld het gebrek aan leiding bij de militairen. Of dat iedereen in paniek was. Of het feit dat je vijf uur lang in onzekerheid verkeert. Of dat je een glimp van de cameraman opvangt en geweerschoten hoort buiten het shelter. Maar je zou ook last kunnen krijgen van een fantasiebeeld over wat er had kunnen gebeuren als de tweede bomauto was ontploft.

In de behandeling focus je op één van deze gebeurtenissen, en op de gedachte over jezelf dat je niet veilig bent en op het gevoel dat het bij je oproept. Door met je ogen de handbewegingen van de therapeut te volgen verandert het beeld of gevoel en neemt de emotionele lading af. Als de emotionele lading geheel weg is en je de gebeurtenis als neutraal kunt zien, installeer je als therapeut bij dezelfde gebeurtenis de positieve gedachte: ‘ik ben veilig’. Het grappige is dat Jan Slagter dit uit zichzelf deed. Meermalen herhaalde hij in de uitzending van Jeroen Pauw dat het veilig was in Mali. De terroristische aanslag heeft hem geen moment in gevaar gebracht. het was op afstand (al raakte hij bij het naar buiten rennen wel gewond aan zijn knie).

Kun je er later last van krijgen?

SBS6 wil graag weten of omroepbaas Slagter later last van een posttraumatisch stressstoornis kan krijgen. Dat zou kunnen. Zo kunnen bijvoorbeeld harde knallen van vuurwerk met oud & nieuw schrik te weeg brengen en alles oprakelen. Net zoals mensen die getraumatiseerd zijn door de Tweede Wereldoorlog op latere leeftijd, wanneer ze niet meer zo goed iets kunnen verdringen, last kunnen krijgen van hun verleden. Al met al is het dus behoorlijk onvoorspelbaar wanneer een nare gebeurtenis daadwerkelijk tot een trauma leidt. Slagter wees de aangeboden psychische hulp door Defensie af. Of hij daar goed aan doet of niet valt niet te zeggen.

Meer hierover in Uit je Angst in je Kracht

omslag-uja

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu