Nachtrust: huilbaby oppakken of laten liggen?

Thema: Stress, Werk-privebalans

Een huilende baby kan je nachtrust behoorlijk verstoren. Wat doe je eraan? Wat is het beste voor je kind, en voor jezelf?

Carla (33) is marketingmanager een heeft een baby van twee maanden. Hij huilt een paar keer per nacht en Carla kan zich na zo’n nacht helemaal niet concentreren op haar werk. Met haar vriend sprak ze af om de baby een nacht te laten huilen en niet op te pakken. Haar vriend hield dat niet vol en pakte de baby uiteindelijk toch op. Hoe moet ze daar nu mee verder? Ze krijgt alleen maar tegenstrijdige adviezen.

Ik heb zelf twee kinderen en koos ervoor om ze na de derde maand ’s nacht te laten huilen om er op die manier voor te zorgen dat ze daarna ’s nachts zouden doorslapen. De eerste keer vond ik het erg moeilijk. Ik bracht een doorwaakte nacht door naast het bedje van mijn zoon die zijn longen uit zijn lijf schreeuwde. Vanuit de psychologie wist ik dat oppakken en troosten fout was; een dergelijke bekrachtiging is de beste manier om een huilbaby te creëren.

Huilende baby: laten huilen werkt het best, maar je moet het wel volhouden

Intermittent reïnforcement

Gesterkt door de ervaring met mijn zoon, en met de herinnering hoe het was om een nacht lang zonder iets te ondernemen naast een schreeuwend kind door te brengen, heb ik het bedje van mijn dochter, toen ze drie maanden oud was, twee verdiepingen lager bij de voordeur gezet, zodat ik zeker wist dat ik haar niet zou horen huilen.

Als werkende ouders mij om advies vragen, vertel ik ze met enige schroom hoe ik het zelf heb aangepakt. Wat ik vooral wil zeggen is dat ze consequent moeten zijn. En niet denken ‘ik laat hem een nachtje huilen’, en de baby nadat ‘ie een tijdlang heeft gehuild, toch oppakken. Op die manier bekrachtig je alleen maar de impuls om te huilen. ‘Intermittent reïnforcement’ wordt dat genoemd.

Ionica Smeets heeft net een mooi boekje geschreven (Zoete kinderen eten geen suiker), over allerlei opvattingen die er bestaan over hoe je kleine kinderen het best kunt groot brengen. Het eerste onderwerp dat ik erin opzocht was ‘slapeloze nachten’.

Ionica bespreekt daarin een overzichtsartikel in het wetenschappelijk tijdschrift Sleep waarin 52 studies naar de behandeling van slaapproblemen bij baby’s en peuters worden vergeleken. Zowel de moeilijkheden bij het in slaap vallen als de doorslaapproblemen worden bekeken. Over mijn methode schrijft ze: ‘Berucht is de cry-it-outmethode, waarbij de ouders het kind op een vast tijdstip op bed leggen en het daarna tot de ochtend alleen laten (…). Andere methoden zijn het kind volgens een schema troosten, stapsgewijs verschuiven van de bedtijd, een vast avondritueel aanhouden en wakker maken voordat het zelf opschrikt.’

Volgens Ionica is het goede nieuws dat alle methodes een beetje werken. Het slechte nieuws is dat vooral de cry-it-outmethode goed is onderzocht en dat deze methode in principe zeer goed werkt. De onderzoekers waarschuwen echter dat het huilprobleem verergert als de vermoeide ouder het kind toch halverwege de nacht gaat troosten.

Consequent zijn

Ionica Smeets kiest zelf voor de iets minder effectieve, maar voor de ouders wel fijnere methode van een vast avondritueel met een lief slaapliedje. Dit werkte een week. Vervolgens was het weer raak en huilde haar zoon opnieuw. Troosten op schema – je laat de baby 30 minuten huilen en troost dan – werd de volgende oplossing.

Welke oplossing je ook kiest: doe niet aan bekrachtiging van het huilen door de baby op te pakken wanneer je het zelf niet meer aankunt. Zorg ervoor dat je het daar samen met je lief over eens bent en schakel op tijd ondersteuning van anderen in.

Of cry-it-out nu echt de beste oplossing is, betwijfel ik inmiddels. Ik vraag me af wat het effect is van de stresshormonen die de baby aanmaakt als hij langdurig huilt. En hoe zit het met de ontwikkeling van de hechting? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat wat je ook doet, je vooral consequent moet zijn.

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Hoe doe je het dan overdag?
  Mijn dochtertje van 5 maanden slaapt overdag maar een uurtje achter elkaar. Hoe zorg Ik ervoor dat ze in de volgende cyclus komt?

  Beantwoorden
  • Uit onderzoek is het volgende opzienbarende resultaat naar voren gekomen: als je een pasgeboren baby twee uur per dag meedraagt als zij niet huilt, dan zie je een afname van het gehuil met maar liefst 43%. Bron: A. Ploeger (2018). De evolutie van een kind. Uitgeverij Nieuwezijds.

   Het belangrijkst is dat het kind zich veilig voelt. Zoek naar een ritueel waardoor je kind zich veilig voelt.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu