Welk stresstype ben jij? Dit keer: het turbotype (incl. praktische tips)

Thema: turbotype

Voor de een is hardlopen de manier om te herstellen van stress, de ander heeft meer baat bij mindfulness. Hoe weet je wat voor jou werkt? In dit en de volgende drie blogs geef ik aan wat welk stresstype het best kan doen om zichzelf om te herstellen van overmatige stress. Deze keer: het turbotype.

Voor fysiek en mentaal herstel wordt sinds de oudheid gewerkt met indelingen in verschillende menstypes. De oude indelingen baseren zich op de specifieke samenstelling van lichaamssappen, zoals gal en bloed, of die van elementen, zoals water en vuur. Die benadering is achterhaald, maar het is niet achterhaald om te kijken naar de verschillende manieren waarop mensen op prikkels reageren.

De best onderbouwde indeling in stresstypen is die van D.H. Hellhammer, die 24 verschillende typen onderscheidt, afhankelijk van de manier waarop neurobiologische processen verlopen. Om die indeling hanteerbaar te maken voor behandeling, zijn de 24 typen teruggebracht tot vier hoofdtypen: het turbotype, crashtype, hoog gevoelige type, en bore-outtype. 

Turbotype

Wil je weten wat voor jou de beste manier is om van stress te herstellen, dan moet je weten tot welk stresstype je behoort en welke stressaanpak daarvoor het best werkt. In de komende vakantieweken zal ik hier de verschillende stresstypes beschrijven en aangeven hoe die het best van hun stress kunnen herstellen, te beginnen met het turbotype.

Een veelgehoord advies om een burn-out te voorkomen, luidt: let op de stresssignalen! Dan gaat het over dingen als verhoogde prikkelbaarheid, chagrijnigheid of slecht slapen. Als je merkt dat dat speelt, moet je wat aan je stress doen, is dan het advies. Dat is niet verkeerd, en het klopt dat sommige stressklachten, zoals een kort lontje en concentratieproblemen, voor iedereen opgaan. Maar in hoeverre je die klachten serieus moet nemen en in hoeverre je ook moet letten op andere signalen hangt sterk af van je stresstype.

Typische turbo

Je bent een typische turbo als je je herkent in meerdere van de volgende uitspraken.

  • Ik denk vaak: dat doe ik wel even snel.
  • Ik sta graag vroeg op zodat ik voor het werk nog even wat kan regelen of sporten.
  • Als ik onder druk sta, verhoog ik mijn tempo. Ik ben snel onrustig, trommel met mijn vingers of tik met mijn voet.
  • Als op het werk of privé iets georganiseerd moet worden, meld ik me als eerste.
  • Op een afspraak kom ik altijd op tijd, vaak ben ik zelfs iets te vroeg.
  • Ik heb meer behoefte aan leuke dingen, aan afwisseling en prikkels dan mijn partner.
  • Even vrij nemen, vakantie opnemen stel ik wel eens uit, ik heb het er haast te druk voor.  
  • Gezellig iets drinken (of eten) heb ik echt nodig om me te ontspannen, misschien zou ik wat minder moeten drinken.
  • In mijn relatie ben ik meestal degene die iets onderneemt of organiseert.
  • Op vakantie neem ik mijn laptop mee, ik blijf 24/7 bereikbaar. Maar dat stoort me niet.

De specifieke stressklachten voor het turbotype zijn spanning in nek en schouders, hoofdpijn, slaapproblemen, vaak verkouden en minder zin in seks. Het turbotype is in het algemeen vergeetachtig, vergeet soms te eten, is snel boos of angstig en kan zich moeilijk concentreren. Dit type ontwijkt nare gevoelens en is voortdurend op zoek naar nieuwe prikkels – op het rusteloze en wispelturige af.

Herstel

Voor iedereen geldt dat je je voor herstel van overmatige stress op vier gebieden moet richten:  fysiek, emotioneel, mentaal en zingeving.

Het turbotype kan het volgende doen om te herstellen:

Fysiek: neem de tijd voor je ontbijt en gebruik dat als rustmoment. Je stresshormonen pieken snel, dus wees voorzichtig met koffie. Laat bij voorkeur ook de toegevoegde suikers staan. Doe ’s ochtends je work-out.

Emotioneel: train jezelf in een accepterende houding. De wereld is niet rechtvaardig en niet perfect. Ook zelf kun je niet altijd perfect werk afleveren of een perfecte vader, moeder, dochter of zoon zijn. Accepteer dat je je inspant en dat wat je doet goed genoeg is.

Mentaal: verbeter je concentratie door je te trainen in aandacht. Luister naar de ander, vat samen en vraag door. Begin de dag met een korte meditatie of ademhalingsoefening in plaats van het checken van je smartphone. Volg de komende 40 dagen een aandachtstraining aan de hand van het net verschenen boek van Aart Goedhart en Barbara van der Steen: Eindelijk rust in je hoofd. Kost je zo’n uur per dag.

Zingeving: Alles moet en alles is leuk. Stop daarmee en haal de bezem door je passies. Wat is echt belangrijk voor je, waar wil jij je tijd aan besteden? Het hierboven genoemde boek kan je hierbij helpen.

Mocht de stress geleid hebben tot een burn-out, zorg dan voor een goede structuur waarin je inspanning en ontspanning afwisselt. Doe één belangrijk ding per dag. Om een burn-out te voorkomen, moet je leren grenzen te stellen – vooral voor jezelf – en je moet leren om nee te zeggen en keuzes te maken. Neem tijdig gas terug als je merkt dat je weer aan het doordraven bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.