
Ook van te weinig werk kun je burn-outklachten krijgen. Het werk verveelt je en de kleinste opdracht valt je al zwaar. Mogelijk ben je een bore-outtype. Hoe herken je dat? En hoe herstel je daarvan?
Je kent het misschien wel: vanwege corona werk je thuis, je ziet geen collega’s, doet minder met vrienden en van een afwisselende omgeving is ook al geen sprake. Zo saai, je raakt er gestrest van. Als je je dan ziek van de stress bij je werkgever meldt, heb je dikke kans dat die vol ongeloof reageert: hoezo gestrest, je hebt juist veel minder te doen! Tja, dat is het juist, lamgeslagen door gebrek aan prikkels en uitdagingen.
Het is dan goed om uit te zoeken wat er aan de hand is. Is het een tijdelijke dip, of ben jij bijvoorbeeld het stresstype dat onderbelasting juist opzoekt?
Als je meerdere van de onderstaande stressklachten hebt en je herkent in meer dan de helft van de uitspraken die daarop volgen, dan kun je ervan uitgaan dat je aanleg hebt voor een bore-out. Het is dan goed om bij stress het specifiek op het bore-outtype gerichte activeringsplan te volgen.
Stressklachten
De specifieke stressklachten voor het bore-outtype zijn spijsverteringsproblemen, maag- en darmklachten, inspanningsintolerantie, volkomen uitgeput gevoel (je voelt je als een vaatdoek), gefocust op het vermijden van stress, terugtrekgedrag en vaak weinig expressie van emoties. Het bore-outtype sluit zich vaak op in huis, woont het liefst buiten en is sociaal geïsoleerd. Als bore-outtype heb je een laag cortisolniveau (stresshormoon) en vaak last van een overactief immuunsysteem. Het kan dan geen kwaad om in je dieet te letten op anti-ontstekingsvoedsel (veel plantaardig eten) en voeding die rijk is aan omega 3 (walnoten, zalm en olijfolie).
Bore-outuitspraken:
- Ik denk vaak dat ik van een afstandje toekijk, alsof ik een toeschouwer in mijn eigen leven ben.
- Na het werk of een behoorlijke lichamelijke inspanning voel ik me vaak depressief, somber, huilerig en leeg.
- De tijd kruipt voorbij, ik verveel me op mijn werk. Het is te veel en vaak ook te eentonig.
- Ik voel me nergens door uitgedaagd, maar vermijd ook extra taken op me te nemen.
- Het lukt me vaak niet om op tijd te komen, ook al zou ik dat willen.
- Mijn partner verwijt me weleens dat ik nooit initiatief neem.
- Bij stress heb ik last van maagkrampen, diarree of juist verstopping.
- Ik kan rustig ’s avonds nog een kop koffie drinken, het verstoort mijn slaap niet.
- Hoewel ik ongelukkig ben in mijn werk, breng ik het niet op te solliciteren.
- Op vakantie ben ik totaal niet met mijn werk bezig, vaak ben ik dan het gelukkigst.
Herstel
Net als voor het turbotype, dat ik in mijn vorige column besprak, geldt ook voor het bore-outtype dat je het best herstelt als je niet alleen werkt aan je fysieke conditie, maar er ook voor zorgt dat je emotioneel weer in balans komt, dat je je mentale weerbaarheid opbouwt en dat je weer perspectief ziet in je leven (zingeving). Heb je last van een bore-out, dan kun je dat het best op de volgende manier doen.
Fysiek
Begin de dag met een korte oefening, bijvoorbeeld een minuut planken of twee push-ups. Ga dan even helemaal ontspannen liggen en richt je op je ademhaling. Let erop dat je inademing korter is dan je uitademing. Als je vier tellen inademt, adem dan vijf tellen uit. Bouw inspanning geleidelijk op, bijvoorbeeld via Fitbit of een ander sporthorloge. Eet een licht verteerbaar ontbijt. Lunch vooral goed en eet bijvoorbeeld als snack een ananasschijf. Dat bevat antioxidanten en gaat ontstekingen tegen. Sla geen maaltijden over, want daarmee verstoor je de balans nog meer. Thee (witte en groene) is geen probleem, maar houd vanwege je maag-darmklachten je koffie-inname beperkt.
Emotioneel
Het bore-outtype heeft vooral last van een gevoel van leegte en verveling. Gevolg daarvan is frustratie en lethargie. Dat tackle je het best als je op zoek gaat naar je eigen keuzes. Verzet je niet tegen het gevoel van verveling, maar ga wel na aan welke kleine dingen je plezier beleeft. Verbind die met een prikkel. Bijvoorbeeld: iedere dag als ik geluncht heb (de lunch is de prikkel), mag ik een kwartier tot een uur… Zorg er dan voor dat je dat ook doet. Stel prioriteiten en richt je op keuzes die goed voelen. Begin de dag met het focussen op de doelen en je prioriteiten en ga aan het einde van de dag na wat er is gelukt en wat je ervan hebt geleerd. Deel doelen en hoe het is gegaan met een ander.
Mentaal
Net als je je fysieke uithoudingsvermogen traint, kun je ook je mentale spierkracht trainen. Het boek Mindgym van Wouter de Jong leert je bijvoorbeeld in twaalf weken met frustratie en tegenslagen om te gaan. Probeer eens de oefening DANK: Duid je emotie; Accepteer en onderzoek; Niet mee samenvallen; Kalmeren. Dat laatste doe je door ademhalingsoefeningen te doen en dankbaar te zijn dat je er mag zijn.
Zingeving
De onderbelasting van een bore-out is soms een reactie op voorgaande overbelasting; op dwangmatig overpresteren. Dat heeft te maken met de hoge eisen die je stelt aan jezelf. De oorzaak hiervan is vaak terug te brengen tot je jeugd. Misschien wilde je een veeleisende ouder, trainer of docent graag pleasen. Het is dan lastig voor je in contact te komen met wat je echt zelf wil, welke behoefte jij hebt. Begin hiermee in het klein, door iedere dag even stil te staan bij wat je op dat moment leuk vindt om te doen (bijvoorbeeld na de lunch). En maak daar tijd voor.
Mocht de onderbelasting bij een bore-out tot ziekteverzuim hebben geleid, zorg dan voor een re-integratieprogramma dat geleidelijk de inspanning opbouwt. Re-integreer tot je volledig aantal uren, en ga dan na of dat aantal uren een goede balans is tussen je privéleven en werk en of je voldoende tijd overhoudt om weer op te laden, te genieten, te sporten, te wandelen of kunstzinnige activiteiten te ontplooien. Kom los van wat anderen van je willen en richt je op eigen regie. En hup, weg is dat zeurende gevoel van verveling.