Weg met die pens

Thema: gezondheid

Weg met die pens

Alle tolerantie ten spijt: wie dik is, maakt minder kans op promotie of een nieuwe baan*. Wat moet je dan? Op dieet? Ook weer zoiets. Je weet: dat helpt misschien voor even, maar op termijn vliegen de kilo’s er weer aan. Dus ja, wat dan?

Alissa is zo iemand bij wie haar buik haar carrière in de weg zit. Op grond van haar omvang voelt ze zich minder waard dan haar collega’s. Voor groepsfoto’s loopt ze het liefst weg, en bij iedere presentatie die ze geeft, is er dat stemmetje dat vraagt: wat zullen ze wel niet van me denken? Ze heeft verschillende diëten geprobeerd: veel fruit of brood, en juist helemaal  niet – het helpt allemaal even, maar volhouden doet ze het nooit.

Maar nu heeft ze een reden om toch iets nieuws te proberen. Haar vriend Herman kwam met het idee. Ook hij is zwaarlijvig. Daar had hij weinig last van: qua omvang deed hij niet onder voor zijn vrienden. Maar nu gaan ze opeens gezond doen: naar de sportschool, fietsen, hardlopen – en ja, ook diëten. Zo hoorde Herman ook van het ketogeen dieet. Een dieet waarbij je zo min mogelijk koolhydraten (zoetigheid, graanproducten, fruit) eet, matig bent in eiwit en vooral vet eet.* Voordeel van dit dieet is dat je je minder hongerig voelt en wel in plaats van glucose vet verbrandt. Daar kun je behoorlijk van afvallen. Dus ja, waarom zouden ze dat niet proberen. Toch ook leuk voor Alissa? Kon ze straks op vakantie weer eens haar bikini aan.

Het begon allemaal zo mooi. Herman kookte en bakte met vetrijke producten als boter, room, spek en avocado. Verder aten ze weinig of geen fruit, geen zoete toetjes en zeker geen snacks tussendoor. Het resultaat was bij beiden al snel zichtbaar. 

In de vakantie zouden ze daarmee doorgaan. Alissa had daar geen moeite mee. Maar Herman dacht daar anders over. Eindelijk weer eens een keertje in het buitenland. Dan mag je toch wel genieten? Een ontbijt zonder tostadas, tapas zonder tortilla’s, een menu del dia zonder brood – daarvoor ben je toch niet in Spanje? Dat is toch geen vakantie? Dat diëten komt na de vakantie wel weer.

Alissa ziet Herman dikker en dikker worden. Het maakt haar kwaad dat hij hun afvalverbond eenzijdig heeft verbroken. Eenmaal thuis, geen avocado en spek meer voor het ontbijt, maar wel barbecueën bij vrienden en gewoon weer bier en chips bij de tv. Zo houdt zij het ook niet vol. Dus dat ze nu weer dikker is, is de schuld van Herman. Ze zegt hem ronduit dat ze hem minder aantrekkelijk vindt met zijn dikke pens en hoopt hem zo weer op het gezamenlijke dieetpad te brengen.

Alissa’s vriendinnen vinden dat geen slimme strategie. Al die kritiek zorgt voor meer stress en daar word je alleen maar dikker van. Ze wil toch niet van hem af? Herman is toch meer dan zijn pens? Nou dan. Ze zou beter op een slimmere manier aan haar gewicht kunnen werken.

Hoe dan?

Heel simpel. Maak je niet meer druk over je gewicht. Investeer in een leuk leven. Kijk wat je kunt doen om je stress te verminderen, en hoe je je energie kunt opvoeren. Dat vraagt om een gezonde levensstijl: bewegen, voldoende slapen, regelmatig ontspannen, en genieten van het eten. Neem er de tijd voor. Proef wat je binnenkrijgt. Gun je darmen de nodige rust. Neem geen tussendoortjes, eet niet in de uren voor het slapen gaan. Sla af en toe eens een ontbijt over, zodat je 16 uur achter elkaar niets eet (intermitterend vasten). Als je dan toch wilt afvallen, beperk het dan tot 2 ons per week. En let er vooral op welk effect voedsel op je heeft. Maakt het je slaperig, of krijg je er juist energie van? En ja, het helpt zeker als je zo’n traject samen inzet.

Maak je dan ook meer kans op promotie? Zeker. Je hebt minder te lijden onder gewichtsdiscriminatie (weight bias), en je maakt je minder druk. Dat werkt altijd goed.

———–

* WHO rapport: Weight bias and obesity stigma: considerations for the WHO European Region (2017)

Zie voor info over ketogeen dieet, “Hoop of hype”, in:  Jaap Seidell en Jutka Halberstadt, Andere Kost, 2021, Atlas Contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.