Woosh, en weg is je trauma

Thema: Angst

Trauma’s kunnen goed worden behandeld met gedragstherapie, of, vaak sneller, met EMDR (oogbewegingentherapie). Nu zijn er mensen die beweren dat het nog sneller kan met de zogenoemde Visual Coding Displacement Therapy. Even met je ogen draaien, een paar keer flink knipperen, en weg is je trauma. Hoe serieus is dat? Ik heb het uitgeprobeerd.

Rianne, gehuwd, moeder van vier kinderen, meldde zich aan voor de behandeling van een trauma dat ze 17 jaar geleden had opgelopen. Met een vriendin maakte ze een boottocht op een groot meer. Ze vertrokken met stralende zon. Eenmaal op het meer sloeg het weer om. De wind stak op, de hemel kleurde zwart en de golven sloegen over het schip. “We verdrinken, we verdrinken”, klonk het in paniek. Passagiers liepen gillend het ruim in. Sommigen knielden om te bidden. Ook de schipper was in paniek. Er waren te weinig zwemvesten voor het grote aantal passagiers. Het water van het meer was ijs en ijskoud. Rianne en haar vriendin knielden op de grond en hielden elkaars hand vast. Rianne had maar een gedachte: we gaan dood, we gaan dood.

Uiteindelijk heeft iedereen het overleefd. Maar nu, als Rianne het verhaal vertelt, trilt haar stem nog. Ze heeft net een reis geboekt met haar gezin. Daar hoort ook een boottocht bij. Bij het woord alleen al slaat de doodsangst toe. Ze hoopt dat ik haar kan helpen om van haar angst af te komen, zodat ze toch met man en kinderen met vakantie kan.

Kwakzalverij

Zo’n trauma is doorgaans goed te behandelen met Eye Movement Desensitisation and Reprocessing(EMDR). Ik pas dat vaak toe. In dit geval dacht ik erover om iets anders te proberen. Op een recent EMDR-congres hoorde ik spreken over de Visual Coding Displacement Therapy (VSDT). Een behandeling die is ontwikkeld door het televisie-echtpaar Nik en Eva Speakman. Als je een van hun veel bekeken YouTube video’s bekijkt, bekruipt je al snel het gedachte: dit is kwakzalverij, dit kan niet waar zijn. Mensen worden in een zitting van jarenlange trauma’s afgeholpen door even met hun ogen te draaien en vervolgens flink met hun ogen te knipperen. Maar intrigerend is het wel.

Onderzoek

Nu is er onlangs onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze opvallende behandelmethode door Ad de Jongh, bijzonder hoogleraar angst-en gedragsstoornissen van de UVA, en klinisch psycholoog Suzy Matthijssen, onderzoekster bij het Altrecht Academisch Angstcentrum. Uit dat onderzoek komt naar voren dat de emotionele lading van het trauma sterk was afgenomen na toepassing van VSDT en dat deze behandelmethode, ook na een half jaar, meer effect had dan EMDR. Dat is niet mis.

Ad de Jongh liet me wel weten dat wetenschappelijke tijdschriften het tot nog toe niet aandurven om hun artikel te publiceren vanwege het controversiële karakter van de behandeling. Zelf voelde ik me door dit onderzoek gesterkt in het idee dat ik het een keer zou kunnen toepassen.

Ik vertelde Rianne over de vorm van behandeling en de status van het onderzoek ernaar, en vroeg haar of ze ervoor voelde dat ik het bij haar zou toepassen. “Het klinkt absurd”, zei ze. “Maar erger kan het niet worden. Dus probeer maar.”

Cirkels draaien

Ze concentreerde zich op het naarste beeld van de zeilboot met motor op het meer, zag de zwarte wolken, hoorde de huilende mensen. Ik draaide mijn horloge in een grote cirkel voor haar gezicht. Die moest ze met haar ogen volgen. “Op welke plek van de cirkel voel je de meeste angst?” vroeg ik. “En op welke plek de minste?” Toen ze dat had aangegeven, maakte ik met mijn hand een snelle beweging van het meest naar het minst dramatische punt van de cirkel. Weer moest ze mijn hand volgen, en daarna snel met haar ogen knipperen. “Woosh”, zei ik terwijl ik mijn hand van het ene naar het andere punt bewoog.

“Je hebt toch niets in mijn water gedaan?”, zei Rianne. Als ze zich nu verbeeldde in het noodweer op die boot te zitten, riep dat helemaal geen angst op. “Ik zit er wel, maar kan rustig om me heen kijken. Ik voel geen spanning meer.”

Vervolgens vroeg ik haar zich te concentreren op de boottocht in de komende vakantie. Uiteraard met weersomslag midden op de zee. Niks aan de hand. Dat kon ze makkelijk aan.

“Bizar”, zegt Rianne na afloop. “Loop ik al die jaren met die angst rond, is het opeens weg.” Bizar, dat vind ik ook. En met één zo’n therapiesessie en het beperkte onderzoek dat er nu is, moeten we sceptisch blijven. Maar het is wel een ontwikkeling om in de gaten te houden. Veel mensen zouden er baat bij kunnen hebben. Dan is het wel belangrijk dat het wordt uitgevoerd door mensen die geschoold zijn in de klassieke therapievormen om bijkomende ervaringen en herinneringen te kunnen duiden en behandelen.

 

 

 

18 reacties. Plaats een nieuwe

  • Bo-link, boeije
    1 augustus 2018 16:27

    Een cirkel maken met de klok mee kan uitmaken in spanning (mee = minder, tegen = = meer ) de breedte van het gevoel in de cirkel vraagt om meenemen in de volle breedte.

    Beantwoorden
  • Michaela Schippers
    2 augustus 2018 12:15

    Dit is supermooi! Tijdschriften zijn altijd wat huiverig voor dit soort “too good to be true” onderzoeken. Ik zou denken dat dit met name voor “enkelvoudige” trauma’s werkt zoals in het voorbeeld?

    Beantwoorden
  • Wanneer een gebrek aan ondersteuning en passende jeugdhulp, je mantelzorgtaak voor 3 kinderen en 30 uur pw werken na tig jaar een ‘burn-out’ oplevert zou je dan kunnen kiezen om te stoppen met zorgen of minder te gaan werken (maar je lasten niet kunnen betalen)?
    Ik heb het eerste al wel eens eerder overwogen. Want zonder werk geen huis. Geen huis ook geen kinderen.

    Beantwoorden
  • Wijnand Klaver
    9 december 2018 23:04

    Hoi Carien, ik kon het VSDT-protocol niet op internet vinden… Weet jij waar ik het kan vinden?
    Met vriendelijke groet, Wijnand Klaver

    Beantwoorden
  • Ik ben erg benieuwd wat de Nederlandse vereniging Tegen de Kwakzalverij van deze ‘ Whoesh’ tovenarij vindt. En in hun kielzog de Inspectie voor de Volksdheid en jeugd.

    Beantwoorden
  • karlein kemps
    15 december 2018 19:28

    Ik vind het steeds zo naar dat na zo’n spectaculaire ontdekking er niet meteen mee aan de slag wordt gegaan ,maar eerst weer al die onzinnige protocollen en onderzoeken die jaren gaan duren voordat iemand toegang tot deze methode kan krijgen (maar wel al dertig jaar toegang heeft tot zogenoemde wetenschappelijk getoetste protocollen die nooit hebben gewerkt of trauma’s ook maar enigszins draagbaar hebben kunnen maken.) Ik vind onderzoek op zich natuurlijk niet onzinnig ,maar wel het fenomeen van wachten met toepassen tot de hele reut eindelijk door alle vertragende bureaucratie en wetenschappelijke toetsing is gekomen. Het gaat niet om synthetische medicijnen die voor veel schade kunnen zorgen als ze niet onderzocht zijn,het gaat om een therapie die lijkt op emdr qua werking en dit is al bekend bij psychologen,dus meteen gaan toepassen terwijl onderzoekers er mee aan de slag gaan. Bovendien is het al onderzocht. Ik vind het absurd dat ik al dertig jaar therapie kan krijgen die niet helpt/werkt ,maar niet iets dat wel werkt. Emdr werkt goed ,maar in Nederland zijn er zo weinig die dit als hoofdgereedschap gebruiken,alleen in korte trajekten. Ik kreeg emdr ,dat hielp voor het eerst in een hele lange zoektocht naar hulp,ik gaf dit ook aan. Maar toch ging de psychologe weer over op haar hoofdgereedschap cognitieve gedragstherapie dat nog nooit heeft geholpen ,integendeel het verergert alleen maar. Meteen gaan toepassen en zorgen dat mensen toegang hebben ,laagdrempelig.

    Beantwoorden
  • Gert-Jan Hofman
    18 december 2018 22:55

    Spannend … wanneer kunnen we de eerste training verwachten?

    Beantwoorden
  • En het werkt… ik ben ook stom verbaasd, heb sessie gehad, voor eerst dat ik mij zo rustig voel na jaren onverwerkte trauma’s.

    Beantwoorden
  • Petra Lodewyckx
    21 maart 2019 16:33

    Helpt emdr bij een psychose. Stemmen horen

    Beantwoorden
  • hARRIET mESSING
    8 juni 2020 19:01

    Pure NLP-methode dit. Niks nieuws onder de zon. NLP gaat ervan uit dat een trauma een nare gebeurtenis is die in ons geheugen niet is afgemaakt (met een moment dat het wel weer goed was), waardoor de emotionele lading blijft hangen en makkelijk getriggerd kan worden. Je kunt dit verhaal inderdaad heel simpel afmaken door je brein het filmpje versneld af te laten spelen van het nare moment naar een goed moment erna, bijvoorbeeld door die horlogetechniek (er zijn ook andere manieren).

    Beantwoorden
  • Rogier Gielen
    2 juni 2022 12:12

    Beste Carien, is er inmiddels, we zijn 4 jaar verder, meer bekend over de effectiviteit van VSDT uit wetenschappelijk onderzoek?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.