Jezelf opnieuw uitvinden met een droomcv

Thema: carrière, Plezier in je werk, prestatie, visualiseren

Heel herkenbaar. Het gevoel vast te zitten in je werk. Je werkt onder je niveau, of in een omgeving die je niet aanstaat, of je bent juist succesvol, maar zou liever iets anders doen. Je wilt nieuwe wegen in slaan, maar weet niet welke. Je kijkt nog eens naar je cv, bedenkt wat mogelijk is en komt er niet uit. Je blijft zitten waar je zit. Hoe doorbreek je die malaise?

Mijndert, 32, maakt apps voor een internationaal bureau voor digitale productontwikkeling. Het is afwisselend werk en het gaat hem makkelijk af. Hij heeft een naam op dat gebied en zou hetzelfde werk makkelijk ergens anders kunnen doen. Maar dat is het hem juist. Dat wil hij niet. Juist door zijn succes wordt de werkdruk steeds groter en het werkplezier steeds minder.

Maar wat zou hij dan moeten doen? Hij kan niets bedenken, zeker niet als hij hetzelfde salaris wil houden.

Mijndert is de gevangene van zijn eigen carrière. Zijn cv, dat hem heeft gebracht waar hij nu is, zit hem nu dwars. Het geeft een gefixeerd beeld van wie hij is en wat hij kan. Het belemmert hem nu meer dan dat het hem verder helpt.  

Bubbel

Om los te komen uit zijn eigen bubbel doet hij een visualisatie-oefening. Hij stelt zich voor dat hij tien jaar verder is in zijn leven en het werk doet waar hij zich van alle kanten happy bij voelt. Hoe ziet zijn leven er dan uit? Hoe zie je dat terug in zijn cv van dat moment?

Door bewust te dromen over zijn ideale-ik verschuift zijn perspectief van succesvol zijn in de ogen van anderen naar de dingen die hij echt leuk vindt.   

Over 10 jaar maak ik helemaal geen apps meer, bedenkt Mijndert. Dan is hij weer de jongen die op Koningsdag het speelgoed verkocht waar hij niet meer mee speelde, die knutselde met hout, en een kar maakte waarop hij zijn broertjes en zusjes kon voorttrekken en een eigen verlichtingssysteem aanlegde in zijn slaapkamer. Dat plezier van uitvinden, knutselen en ondernemen voelt hij weer in zijn droombaan. Experimenteren, dat wil hij. Zijn huidige werk is te vaak bekende kunstjes herhalen.

Hoe ziet de wereld er over tien jaar uit? vraagt Mijndert zich af. Het klimaat verandert, artificiële intelligentie wordt steeds belangrijker, mensen leven gemiddeld meer dan honderd jaar, en we zoeken leefruimte op een andere planeet.

En hijzelf? Hoe gaat het met hem? Zijn hond leeft niet meer, maar hij is wel gelukkig getrouwd en heeft drie kinderen. Hij sport drie keer in de week en heeft voldoende vrije tijd. Hij is niet meer uit op bevestiging van buiten en accepteert zichzelf zoals hij is.

Wat doet hij dan? Hij bakt brood. Iedereen moet tenslotte eten en hij kan blijven experimenteren met nieuwe recepten. Waarom niet? Harstikke leuk. Opeens staat zijn besluit vast: hij gaat een bakkersopleiding volgen.

Met dat beeld van zichzelf als innovatieve ambachtelijk bakker schrijft hij zijn toekomstig cv met daarin de opleidingen die hij daarvoor heeft gevolgd en de veranderingen die hebben plaatsgevonden in zijn privéleven.

Dat droom-cv vormt nu zijn leidraad om nieuwe wegen in te slaan en te breken met de sleur van zijn huidige werk.

Zo’n droom-cv schrijven is een prima manier om uit te vinden waar je echt voldoening in vindt en hoe je daar in je leven vorm aan kunt geven. Probeer het maar eens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu