Slimmer werken met de mental video check

Thema: Angst, faalangst, prestatie

Als je last hebt van faalangst ben je vaak druk bezig om fouten te voorkomen. De energie die je daarin steekt, gaat ten koste van je productiviteit. Dat is niet slim. Weg dus met die faalangst.

Lesley, 25, is data-analist bij een financiële instelling. Ze heeft net te horen gekregen dat haar jaarcontract is verlengd. Daar is ze blij mee, maar tegelijkertijd voelt ze zich meer onder druk staan. Ze heeft het gevoel dat ze het in haar gestelde vertrouwen nu echt moet waarmaken. Kan ze dat wel? Er kan zomaar een telefoontje komen dat door haar fout een klant financieel de mist is ingegaan. Steeds vaker is ze in haar vrije tijd bezig met haar werk. De analyses die ze maakt blijft ze maar checken op mogelijke fouten. Het zal je maar gebeuren dat een collega een knoepert van een fout ontdekt in haar werk. Dat mag niet gebeuren. Door al die spanning lukt het haar niet haar normale werk op tijd af te krijgen. Wat haar weer bevestigt in het idee dat ze niet goed genoeg is.

Omdat je door faalangst veel beren op de weg ziet, kan het zijn dat je net die ene fout niet maakt die een ander wel zou maken. Maar in het algemeen help je jezelf niet door voortdurend te focussen op wat er mis kan gaan. Dat weet je zelf ook wel als je er last van hebt, maar zie maar eens van die neiging af te komen – dat is niet makkelijk. Daar heb je hulp van buiten voor nodig. En dan nog is het afwachten of je de juiste hulp krijgt. Zo had Lesley vaak te horen gekregen dat ze ademhalingsoefeningen moest doen als de angst om te falen haar te veel werd. Altijd goed om rustig te ademen, maar het heeft Lesley niet van haar faalangst afgeholpen.

Mental Video Check (MVC).

Waar veel mensen, en ook Lesley, wel baat bij hebben, is de Mental Video Check. Die oefening, die je zelf thuis kunt doen, is gebaseerd op het principe dat je brein geen onderscheid maakt tussen dingen die in je verbeelding gebeuren en die echt plaatsvinden. Je raakt net zo in paniek als je je verbeeldt dat een vliegtuig neerstort, dan als het echt gebeurt. Je kunt jezelf dus behoorlijk dwars zitten door je mogelijke rampen voor te stellen, maar je kunt je verbeelding ook voor je laten werken. Dat kan ook met faalangst. Je kunt dan de zo genoemde Mental Video Check doen. Dat werkt zo.

Sluit je ogen en stel je voor dat je iets moet doen dat de angst bij je oproept dat je het niet goed zult doen. Een presentatie geven bijvoorbeeld. Het moet iets zijn dat echt flinke angst oproept. Op een schaal van 0 tot 10 moet die angst boven de 5 uitkomen.  

Bedenk dan wat je zou kunnen kalmeren. Voor Lesley is dat een stevige knuffel van een goede vriendin. Gewoon een arm om haar heen. Ik hoorde ook van iemand dat hij rustig werd door exponentieel te rekenen. Je neemt dan een getal in je hoofd, verdubbelt dat, verdubbelt dat dan ook weer, en zo verder. Weer een ander komt bij zinnen door een spelletje te spelen dat al haar aandacht vraagt, zoals Tetris. Het maakt niet uit wat het is, zolang het je maar tot rust brengt.

Om het rustgevend effect te bereiken moet je deze oefening vaak voor jezelf herhalen. Tot dat het een soort automatisme wordt. Je brein zal dan, als de gevreesde situatie zich werkelijk voordoet, vanzelf in die rustgevende modus terecht komen. Weg faalangst.

Voor Lesley voelt het mentale beeld van de knuffel zo warm en vertrouwd dat ze een stuk relaxter in haar werk staat en zelfs al vakanties plant. En natuurlijk het gaat nog wel eens mis, de paniek slaat nog wel eens toe. Maar Lesley is nu veel milder voor zichzelf, ze voelt dat ze goed is zoals ze is. Het kan een keer misgaan, maar het komt ook wel weer goed. Ze weet nu dat ze haar energie op de juiste dingen richt. Slim!  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu