Begin het nieuwe jaar niet aan de uitdaging om meer te sporten, te stoppen met roken of dat soort dingen. Probeer ook niet om samen met anderen minder suiker te gebruiken, of een alcoholvrije maand in te lassen. De kans op mislukken is veel te groot. Doe liever iets dat je geen moeite kost, maar dat je wel een stuk gelukkiger maakt, en waar je ook nog eens een aardiger mens van wordt. Wees dankbaar voor wat zich voordoet. Voor het mooie weer, de prachtige storm, of het spatten van de regen tegen het raam.
Dankbaarheid klinkt misschien suf als je grote ambities hebt, maar onderzoek laat zien dat dankbare mensen niet alleen vaker een gevoel van welbevinden hebben, maar ook beter slapen, en productiever zijn en minder snel gestrest raken. Nu alleen nog even snappen waarom je misschien wat weerstand voelt tegen zoiets simpels als dankbaarheid.
Je hebt het natuurlijk druk. Het werk is nooit af. En thuis moet je ook nog van alles doen. Nooit een leeg hoofd, nooit zekerheid, en je wilt nog zoveel. Dan ga je niet een beetje dankbaar zitten wezen voor de dauwdruppels op het eikenblad. Je hebt wel iets beters te doen.
Jammer. Het is zo makkelijk om je beter te voelen. Laat dankbaarheid toe en je verandert dat gevoel van tekort in een gevoel van overvloed. Maar ja, dat klinkt soft. Het is alsof je wordt gevraagd je ambities op te geven en je neer te leggen bij alle beperkingen die je ervaart
Ambities
Maar kijk even naar buiten, focus je aandacht op iets kleins dat je ziet. Misschien ontroert het je, kun je erom lachen, of kun je het gewoon fijn vinden om dit te zien. Maar zelfs als het je verdriet doet, kun je dankbaarheid voelen omdat je deelgenoot bent van wat je ziet. En? zijn daarmee al je ambities vervlogen? Nee toch? Je kunt nog van alles doen. Ook de wereld beter maken voor je zelf en anderen. Met dit verschil dat je het doet vanuit tevredenheid. Zoals je ziet is het niet moeilijk om dankbaarheid te voelen. Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken en ontevredenheid achter je te laten
Ligt je ambitie hoger, en denk je: die dankbaarheid kan me wel wat opleveren, dat moet ik maar eens gaan trainen, dan kun je dat ook doen. Je zou ermee kunnen beginnen even stil te staan bij het goede in het leven. Verbind dit met een dagelijkse handeling zoals het drinken van je eerste kop koffie van de dag. Of schrijf dagelijks in een dagboek over drie goede dingen in je leven. Let er dan op dat je specifiek bent in je beschrijving en oog hebt voor wat je verraste. De lichtinval in je kamer, het compliment van een collega, een creatieve ingeving in je werk. Daar aandacht voor hebben, vermindert je frustratie over bijvoorbeeld een volle mailbox aan het einde van de dag
Zijn er nog meer dingen die dankbaarheid in de weg kunnen staan? Jazeker. Een materialistische instelling bijvoorbeeld. Als je alsmaar het gevoel hebt dat je meer spullen nodig hebt om gelukkig te kunnen zijn. Dat helpt niet echt om je dankbaar te kunnen voelen. Wat ook niet helpt is als je denkt dat je recht hebt op van alles dat je wordt onthouden.
Dat soort gevoelens opgeven, kan natuurlijk lastig zijn in een cultuur die is gericht op meer, nieuwer, en anders. Wie permanent op zoek is naar waardering, bewondering en erkenning, heeft geen tijd om zelf dingen te waarderen, bewonderen en te erkennen. Maar laat 2018 nu eens het jaar zijn dat je zelf van alles waardeert, bewondert en erkent. Het zal je geen windeieren leggen.
Verder lezen: Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen: De kracht van dankbaarheid (verschijnt in januari 2018 bij Lannoo.
Meest recente berichten
Thema’s
- Angst
- angst om door de mand te vallen
- arbeidsconflict
- beoordeling
- bore-outtype
- brein
- Burn-out
- doodsbedreiging
- DSM 5
- dwangstoornis
- EMDR
- ERP
- examenstress
- exposure- en responspreventie
- faalangst
- freeze reactie
- geluk
- gender bias
- gevaarcirkel
- gezondheid
- gokverslaving
- HAT
- hechting
- Joost Zwagerman
- mannelijke managers
- meditatie
- mindfulness
- OCS
- onderpresteren
- pesten
- plagiaat
- Plezier in je werk
- podiumangst
- prenatale depressie
- prestatie
- ptss
- relatieproblemen
- seksisme
- seksueel geweld
- seksverslaving
- sociale steun
- spreken in het openbaar
- Stress
- stress en burn-out
- stresstype
- suïcide
- Tot hier en niet verder
- trauma
- turbotype
- Uit je angst in je kracht
- Verslaving
- visualiseren
- vroeginterventie
- vrouwelijke managers
- vrouwen en carrière
- Werk-privebalans
- werkstress
Archief
- januari 2021
- december 2020
- november 2020
- oktober 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- oktober 2019
- september 2019
- juli 2019
- mei 2019
- januari 2019
- november 2018
- september 2018
- juli 2018
- juni 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- november 2017
- oktober 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- november 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- februari 2016
- januari 2016
- november 2015
- oktober 2015
- september 2015
- juli 2015
- juni 2015
- april 2015
- december 2014
- november 2014
- oktober 2014
- september 2014
1 reactie. Reactie plaatsen
Heel goed artikel en zo waar!
Ik realiseerde me vandaag hoe blij ik was met het mooie lenteweer en daardoor als leerkracht vanmiddag met de kinderen een buitenactiviteit kon doen, die ik vier maanden heb uitgesteld vanwege de winter.
Waar ik elke dag diep dankbaar voor ben, is o.a. mijn puike gezondheid. Heb een tijdje als vrijwilliger bij niet-mobiele mensen gewerkt en toen zijn mijn ogen opengegaan: het soepel springen op de fiets, een klusje op een trap doen en nog zoveel meer! Mijn superverrukkelijke huis met balkon in de zon en zo kan ik nog wel doorgaan. Al die fijne mensen in mijn leven, klein en groot, waar ik zoveel van kon/kan leren.
Ik doe geen cursus of mindfull, maar sta regelmatig stil bij al mijn zegeningen!