Het makkelijkste en meest effectieve goede voornemen

Thema: Tot hier en niet verder

Begin het nieuwe jaar niet aan de uitdaging om meer te sporten, te stoppen met roken of dat soort dingen. Probeer ook niet om samen met anderen minder suiker te gebruiken, of een alcoholvrije maand in te lassen. De kans op mislukken is veel te groot.  Doe liever iets dat je geen moeite kost, maar dat je wel een stuk gelukkiger maakt, en waar je ook nog eens een aardiger mens van wordt. Wees dankbaar voor wat zich voordoet. Voor het mooie weer, de prachtige storm, of het spatten van de regen tegen het raam.

Dankbaarheid klinkt misschien suf als je grote ambities hebt, maar onderzoek laat zien dat dankbare mensen niet alleen vaker een gevoel van welbevinden hebben, maar ook beter slapen, en productiever zijn en minder snel gestrest raken. Nu alleen nog even snappen waarom je misschien wat weerstand voelt tegen zoiets simpels als dankbaarheid.

Je hebt het natuurlijk druk. Het werk is nooit af. En thuis moet je ook nog van alles doen. Nooit een leeg hoofd, nooit zekerheid, en je wilt nog zoveel. Dan ga je niet een beetje dankbaar zitten wezen voor de dauwdruppels op het eikenblad. Je hebt wel iets beters te doen.

Jammer. Het is zo makkelijk om je beter te voelen. Laat dankbaarheid toe en je verandert dat gevoel van tekort in een gevoel van overvloed. Maar ja, dat klinkt soft. Het is alsof je wordt gevraagd je ambities op te geven en je neer te leggen bij alle beperkingen die je ervaart

Ambities

Maar kijk even naar buiten, focus je aandacht op iets kleins dat je ziet. Misschien ontroert het je, kun je erom lachen, of kun je het gewoon fijn vinden om dit te zien. Maar zelfs als het je verdriet doet, kun je dankbaarheid voelen omdat je deelgenoot bent van wat je ziet. En? zijn daarmee al je ambities vervlogen? Nee toch? Je kunt nog van alles doen. Ook de wereld beter maken voor je zelf en anderen. Met dit verschil dat je het doet vanuit tevredenheid.   Zoals je ziet is het niet moeilijk om dankbaarheid te voelen. Je hoeft alleen maar naar buiten te kijken en ontevredenheid achter je te laten

Ligt je ambitie hoger, en denk je: die dankbaarheid kan me wel wat opleveren, dat moet ik maar eens gaan trainen, dan kun je dat ook doen.  Je zou ermee kunnen beginnen even stil te staan bij het goede in het leven. Verbind dit met een dagelijkse handeling zoals het drinken van je eerste kop koffie van de dag. Of schrijf dagelijks in een dagboek over drie goede dingen in je leven. Let er dan op dat je specifiek bent in je beschrijving en oog hebt voor wat je verraste. De lichtinval in je kamer, het compliment van een collega, een creatieve ingeving in je werk. Daar aandacht voor hebben, vermindert je frustratie over bijvoorbeeld een volle mailbox aan het einde van de dag

Zijn er nog meer dingen die dankbaarheid in de weg kunnen staan? Jazeker. Een materialistische instelling bijvoorbeeld. Als je alsmaar het gevoel hebt dat je meer spullen nodig hebt om gelukkig te kunnen zijn. Dat helpt niet echt om je dankbaar te kunnen voelen. Wat ook niet helpt is als je denkt dat je recht hebt op van alles dat je wordt onthouden.

Dat soort gevoelens opgeven, kan natuurlijk lastig zijn in een cultuur die is gericht op meer, nieuwer, en anders. Wie permanent op zoek is naar waardering, bewondering en erkenning, heeft geen tijd om zelf dingen te waarderen, bewonderen en te erkennen. Maar laat 2018 nu eens het jaar zijn dat je zelf van alles waardeert, bewondert en erkent. Het zal je geen windeieren leggen.


Verder lezen: Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen: De kracht van dankbaarheid (verschijnt in januari 2018 bij Lannoo.

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Heel goed artikel en zo waar!
    Ik realiseerde me vandaag hoe blij ik was met het mooie lenteweer en daardoor als leerkracht vanmiddag met de kinderen een buitenactiviteit kon doen, die ik vier maanden heb uitgesteld vanwege de winter.
    Waar ik elke dag diep dankbaar voor ben, is o.a. mijn puike gezondheid. Heb een tijdje als vrijwilliger bij niet-mobiele mensen gewerkt en toen zijn mijn ogen opengegaan: het soepel springen op de fiets, een klusje op een trap doen en nog zoveel meer! Mijn superverrukkelijke huis met balkon in de zon en zo kan ik nog wel doorgaan. Al die fijne mensen in mijn leven, klein en groot, waar ik zoveel van kon/kan leren.
    Ik doe geen cursus of mindfull, maar sta regelmatig stil bij al mijn zegeningen!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu