
Je hebt net vakantie gehad en je verlangt alweer naar de volgende vakantie. Wat doe je dan? Wacht je tot je weer aan de sleur gewend bent, of breek je er op een of andere manier uit?
Je had je misschien voorgenomen om goed te beginnen: ’s ochtends een kwartiertje mediteren, gezond ontbijt, op de fiets naar het werk – dat soort dingen. Maar ondanks dat slaat de stress onverbiddelijk toe. Thuis gedoe over de taakverdeling: wie doet wat met de kinderen? Wie kan er een avondje weg? Wie regelt de oppas als je voor je werk een paar dagen weg moet? Op het werk strakke deadlines, collega’s die van alles van je willen, leveranciers die zich niet aan hun afspraak houden.
En van leuke dingen komt het ook al niet. Af en toe een etentje met vrienden, dat is het wel weer. Geen festivals meer. Bergklimmen, surfen, een dagje zonnen, het is er allemaal niet meer bij. Je bent weer de hamster in z’n tredmolen. Maar ach, wat zou je klagen, denk je dan. Je hebt een leuk huis, aardige buren, fijne kinderen, goeie school. Maar toch, het knaagt.
Als remedie kun je dan leuke dingen plannen, zoals de volgende vakantie, een avondje uit, een voetbalwedstrijd met de kinderen uit de buurt. Dingen waar je zin in hebt, waar je je op kunt verheugen.
Maar je kunt er ook voor kiezen om weer zin te krijgen in je werk. Vraag je af waarom je de dingen doet die je moet doen. Is het een invuloefening of zie je daar de zin nog van in? Kun je je doelen op een andere manier bereiken?
Sleur doorbreken
Pak iets nieuws aan in je werk, of verdiep je in de achtergrond van een project. Volg een leiderschapscursus, waardoor je een betere coach wordt voor jezelf en anderen. Doe iets waarvoor je jezelf nooit de tijd hebt gegund, maar wat je wel veel voldoening oplevert. Schrijf dat boek dat al jaren op de plank ligt. Relativeer de druk waar je onder werkt. Hoe erg is het als je een bepaalde deadline niet haalt, of een keer ‘nee’ zegt op een vraag van een collega? Hou voor ogen wat je belangrijk vindt en ga daarvoor.
Autonomie
Zelf sturing geven, proactief handelen is iets waar je plezier aan beleeft. Je voelt dat je zelf aan zet bent. Dat staat haaks op het gevoel geleefd te worden door je werk en beschermt je tegen burn-out. Ga eens na wat jij van waarde vindt in je werk, waar jij energie van krijgt en ga daar meer van doen. Een hulpmiddel is dagelijks energiegevers en -vreters bij te houden. Het ene vergroot je, het andere probeer je te ondervangen.
Relativeer de vileine opmerkingen van akelige collega’s, zoals over je gewichtstoename in je vakantie “jij hebt ervan genoten, zeg, dat is je wel aan te zien.’ Geef complimentjes aan een ander, stuur een berichtje aan een collega die ziek is, dat geeft je een goed gevoel. En als dit allemaal niet werkt, overweeg dan eens een sabbatical. Neem een periode vrijaf waarin je kunt nadenken over hoe je echt het roer kunt omgooien.