Scrum jezelf uit je coronadip

Thema: Plezier in je werk, prestatie

Scrum jezelf uit je coronadip

scrum

Thuis werken of studeren in coronatijd kan leuk zijn, maar het kan je ook opbreken. Geen druk van buiten, onzekere toekomst – hoe kun je jezelf dan nog motiveren om te doen wat je zou willen doen?

In een virtueel coachingsgesprek vertelt Tony (19) dat hij nu extra moeite heeft om zichzelf te motiveren. Hij brengt zijn dagen door met gamen, af en toe een potje online pokeren en met vrienden kletsen. Hij volgt een business opleiding en zou eigenlijk hard moeten studeren. Vorig jaar haalde hij de helft van zijn tentamens. Om door te kunnen moet hij dit jaar echt aanpakken. Hij wil wel, en kan het ook aan, maar het komt er gewoon niet van. Hij piekert en twijfelt alleen maar. Wat voor toekomst staat hem te wachten? Heeft het nog wel zin om zijn studie af te maken? Hij zou graag sporten. Normaal hockeyt hij veel, maar dat kan nu niet. Hij zou graag iets zinvols doen, maar weet niet wat. Hoe kan hij weer een beetje fit en vrolijk worden?

Scrummen

Scrummen is geen vreemd begrip voor Tony. Hij kent het vanuit zijn opleiding. Het is een manier van samenwerken die vooral bij IT wordt gebruikt. Juist omdat daar vaak onduidelijk is wat precies het einddoel moet zijn, wordt er gewerkt met korte termijn doelen, die afhankelijk van de voortgang en de omstandigheden, steeds worden aangepast. Dat lijkt me in deze onzekere tijden een prima methode voor Tony om zijn eigen leven weer op de rails te krijgen.

De term ‘scrum’ komt uit de rugbysport. Na een overtreding steken de spelers de koppen bij elkaar om snel de bal weer in het spel te krijgen. In het bedrijfsleven is een scrumteam er op gericht om doelen op korte termijn te realiseren. Daarvoor worden dagelijks korte bijeenkomsten gehouden, waarbij het gaat om de vraag wat er terecht is gekomen van de plannen van gisteren, wat je vandaag wilt bereiken, en wat je daarbij mogelijk in de weg staat. Dat lijken me prima vragen die Tony aan zichzelf zou kunnen stellen. Niet piekeren over de toekomst, of over wat hij voor de samenleving wil betekenen, maar gewoon: wat wil je vandaag voor elkaar krijgen? En als morgen blijkt dat dat niet is gelukt, hoe komt dat dan, en hoe kan het dan de volgende dag weer beter gaan?

Vaste rollen in een scrumteam zijn die van ‘product owner’ en ‘scrum master. De eerste stelt vast wat er bereikt moet worden en de tweede hoe bekijkt hoe dat het best kan gebeuren. Ik stel voor dat Tony beide rollen op zich neemt om zijn eigen leven te kunnen scrummen. Hij kan zich bijvoorbeeld dagelijks een doel stellen over het aantal bladzijden dat hij wil lezen in zijn studieboeken. En als scrum master ziet hij er dan ook op toe hoe hij dat voor elkaar krijgt. Welk moment van de dag trekt hij daar voor uit? Hoe gaat hij zijn tijd indelen? Hoe zorgt hij ervoor dat hij aan het werk gaat?

Een week later vraag ik Tony hoe het hem is vergaan. ‘Ik vond gelijk mijn plezier weer terug’, zegt hij. ‘Het was hartstikke leuk om dagelijks plannen te maken en naar creatieve oplossingen te zoeken.’ En wat is het belangrijkste dat hij heeft geleerd? ‘Dat doelen er niet zijn om te halen, maar om ervan te leren.’ Als hij nu iets niet heeft gedaan wat hij zich had voorgenomen, denkt hij: wat leer ik daarvan, hoe kan ik het volgende keer beter aanpakken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu