Wat kan je baas aan je stressklachten doen?

Thema: werkstress

Vermoeid aan het begin van de dag, een beetje pijn in je nek en schouder, geen prioriteiten kunnen stellen, wat minder sociale contacten, – ach ja, dat is nou eenmaal de tol van een goeie baan. Zo lijken veel jonge werknemers te denken. Ze zien niet wat hun manager daar aan zou kunnen doen. Totdat ze beseffen dat ze met z’n allen aan dezelfde klachten lijden, en ze best wel ideeën hebben wat je daar aan zou kunnen doen, en ja, dat managers daarbij een belangrijke rol kunnen spelen. 

Onlangs gaf ik een workshop aan zestig millennials van een groot internationaal bedrijf. Ik vroeg ze een top-drie te maken van hun belangrijkste stressklachten. Fysieke klachten, waaronder behalve nek- en schouderpijn ook hartkloppingen, slapeloosheid, niet kunnen concentreren en een kort lontje scoorden het hoogst. Dingen als gevoel van controleverlies, geen leuke dingen meer doen, en het huishouden verwaarlozen, werden ook vaak genoemd.

Dit soort stressklachten zijn niet verwonderlijk als je kijkt naar cijfers van TNO over technostress: bijna de helft van de werkenden is vaak of altijd bereikbaar buiten werktijd, meer dan de helft (60%) zit een groot deel van de dag naar een scherm te kijken en 28% ervaart informatieoverload. Mensen die het grootste gedeelte van de dag achter het scherm zitten en een te vol hoofd hebben geven twee keer zo vaak aan te verzuimen wegens werkdruk of werkstress, dan de groep bij wie dat gevoel van informatieoverload ontbreekt.  

Millennials

Ik vroeg de millennials wat ze dachten te kunnen doen om hun werklast te verlichten. Dat leverde veel zinnige suggesties op. Maar er was niemand die opperde dat ze hun manager daarop konden aanspreken. Dat verbaasde me. Vooral omdat stressklachten toch vaak worden geassocieerd met werkdruk. En werkdruk is toch iets is dat van buitenaf komt. Maar nee, stressklachten worden als een individueel probleem gezien. Je moet gewoon wat sterker worden, je aanpassen, je werk beter organiseren, of, in het uiterste geval een andere baan zoeken, zo is het idee.

Pas toen de deelnemers aan de workshop met elkaar in gesprek gingen over hun klachten en ze merkten hoeveel ze met elkaar deelden als het ging om dingen die hen zwaar vielen op het werk, groeide het besef dat ze tegen veel dingen aanliepen die best anders georganiseerd zouden kunnen worden. Wat ze nog het meest verbaasde was dat ze eigenlijk niet zoveel last hadden van de werkdruk op zich, maar vooral van de manier waarop ze worden bejegend door hun managers. Ze beseften hoe naar het voelt als er niet serieus naar je wordt geluisterd, en wat een energie het geeft als je merkt dat je juist wel wordt gerespecteerd. Zou het niet een goed idee zijn als managers zelf een stresstraining zouden volgen en in zouden zien hoe belangrijk het is om niet alleen oog te hebben voor het werk zelf, maar vooral ook voor de manier waarop je met elkaar omgaat en elkaar respecteert en steunt? 

Door op deze manier over het werk te praten kwamen er ook meer ideeën over wat je zelf zou kunnen doen om minder stress te ervaren. Bijvoorbeeld door veel meer stil te staan bij de dingen die je leuk vindt in je werk en daar meer tijd en ruimte voor te nemen. En door meer nadruk te leggen op het belang van plezier ervaren, werd het ook duidelijk hoe belangrijk het is om je sociale leven goed te blijven onderhouden en je dan niet schuldig te voelen omdat je dingen afzegt, of dat je de smartphone ’s avonds uitzet. Op die manier neem je ook zelf meer verantwoordelijkheid voor je dagindeling en kan je anderen duidelijk maken wat je wel en niet afkrijgt aan werk, en wanneer je wel en niet werkt. Weg met de FOMO, de Fear of Missing Out – dan maar eens een keertje wat missen, of niet bij die belangrijke meeting zijn. Je wilt tenslotte je werk goed doen. En daarvoor is het vooral belangrijk dat je jezelf goed voelt en dat je anderen ook dat gevoel over zichzelf geeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu