Zo raak je makkelijk je coronakilo’s kwijt

Thema: EMDR, gezondheid, Verslaving

Thuiswerken heeft zijn charmes, maar je kunt er ook dik van worden. Dat bederft de stemming dan weer. Bovendien loop je met extra buikvet meer risico op corona. Hoe kun je dan in een tijd met weinig afleiding en veel behoefte aan troost, die extra kilo’s kwijtraken?

Werken betekent nu voor veel mensen: thuis achter de computer zitten. Je beweegt minder en gaat gemakkelijk tussendoor wat snacken. Dan vliegen die kilo’s er vanzelf aan. Zoals bij

Joanna. Ze is 35, financieel medewerker, en nu ruim 20 weken zwanger. In korte tijd is ze tien kilo aangekomen. Dat komt niet alleen door de zwangerschap.

‘Zo te zien zal de bevalling nu niet lang meer duren’, merkte een collega laatst fijntjes op. En haar vriend had haar laten weten, dat hij minder zin had om te vrijen nu ze zo was uitgedijd. Tja, ze had hem zelf gevraagd altijd eerlijk te zijn. Maar hier baalde ze wel van. Uit frustratie at ze achter elkaar het pak koekjes op dat ze had klaargelegd voor de oppas voor haar oudste twee kinderen. Het geeft haar allemaal een rotgevoel. De bevalling hoeft van haar ook niet meer.

Zoals Joanna zijn er velen, mannen en vrouwen, die lijden onder de extra coronakilo’s. Excuus genoeg. De sportschool is dicht. Een middagje winkelen is er ook niet meer bij, en om de verveling te verdrijven maak je wat lekkers voor jezelf.

Het lijkt misschien niet zo ernstig. Wat boeien die paar extra kilo’s nou? Maar zowel bij Joanna als bij anderen merk ik dat somberheid en depressieve klachten op de loer liggen. Als je jezelf ergert aan de coronakilo’s, neem het serieus en ga er wat aan doen. Geheid dat je je daardoor mentaal ook beter voelt.

Maar hoe motiveer je jezelf om gezonder te leven? In dit geval is het niet zo gek om een stappenteller aan te schaffen en te ervaren hoe zo’n apparaatje je kan aanzetten om iedere dag die 10.000 stappen te zetten. Als je je ervaringen op dat gebied dan ook nog eens met collega’s uitwisselt kan dat tot een gezonde competitie leiden, waardoor je wel met plezier gaat lunchwandelen, en liever de trap dan de lift neemt.

Troost alternatieven

Maar daar ben je er niet mee. Je moet ook nog eens gezond en regelmatig eten. Met Joanna inventariseerde ik eerst de alternatieve manieren van troost vinden. Wat helpt om beter in haar vel te zitten? Joanna kan heel wat opnoemen. Ze houdt van muziek, beweegt graag op jazzmuziek. Een bad met lavendelolie, ook heerlijk. Laatst wilde ze een reep kopen, bedacht zich, en kocht een bos tulpen. Dat stemde haar zo vrolijk dat zo ook nog een eind ging lopen. Luxe afhaaleten werkt ook goed. Daar maakt ze dan een heel ritueel van. Eerst kind op bed en dan de tafel mooi dekken, met kandelaars en mooie schalen.

Maar als dan toch dat onbedwingbare verlangen naar zoetigheid zich weer aandient. Wat doe je dan? Dan kun je het Drang EMDR protocol toepassen. Ik beschreef dat eerder als middel om de drank te laten staan. Maar je kunt het ook prima gebruiken om het ongecontroleerde snacken te stoppen.

Stel je hebt een onbedwingbaar verlangen om koekjes te eten waar je niet aan toe wilt geven, doe dan het volgende.

  1. Ga na hoe graag je die koekjes wilt eten. Geef daar een score voor op een schaal van 0-10.
  2. Eet in gedachte al die koekjes op, en belast tegelijkertijd je werkgeheugen door Tetris te spelen of de Stroop-test  te doen.
  3. Ga na hoe het nu met je hunkering staat. Wat voor een cijfer krijgt het?
  4. Herhaal stap 1-3 totdat de hunkering voorbij is.

Als ik Johanna weer spreek en vraag of het lukt om de koekjes te laten staan, moet ze lachen. ‘Nu klaagt de oppas over teveel snoep’, zegt ze. ‘Zelf heb ik helemaal geen zin meer in die koekjes. Het voelt gewoon goed dat ik goed voor mezelf zorg.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Menu